Tweehonderd mensen bezoeken openluchtconcert GPH: “Dit recept smaakt naar meer”

nieuws
Foto: Willemijn Zaagman

Het openluchtconcert dat Gruno’s Postharmonie zondagmiddag heeft gegeven in de Reitdiephaven is bezocht door ongeveer tweehonderd belangstellenden. De harmonie spreekt van een recept dat naar meer smaakt.

“Het concert was ons tweede concert van deze tournee”, vertelt voorzitter Johan Zaagman van de Postharmonie. “Enkele weken geleden gaven we een concert in Roden, wat toen ook goed bezocht werd. Vanmiddag in de Reitdiephaven was het echter veel drukker. En daar zijn we natuurlijk heel erg blij mee. Ook mooi om te zien was dat alle leeftijdsgroepen vertegenwoordigd waren, van jong tot oud. En van gezinnen tot mensen die nieuwsgierig even een bezoek kwamen brengen.”

“Mogen optreden voor publiek is heel bijzonder”
Het concert in de Reitdiephaven was het eerste concert in de gemeente Groningen van de Postharmonie sinds de start van de coronacrisis. “Dat is ook de reden waarom we dit doen. De afgelopen twee jaar hebben we natuurlijk wel gerepeteerd, met alle beperkingen die daar bij hoorden. Maar concerten konden niet. Dat je nu weer mag optreden voor het publiek is niet direct spannend, maar is wel heel bijzonder. We vinden het ook belangrijk om ons te laten zien, dat we tegen de mensen kunnen zeggen, we zijn er nog. We willen ons weer presenteren aan de fans, aan de mensen in de gemeente Groningen. En het is heel mooi dat je mensen weer eens in de ogen kunt kijken.”

Repertoire
Op het programma stonden zondagmiddag werken van Earth, Wind en Fire en Ed Sheeran. “De locatie was geweldig. Van tevoren was het nog wel even spannend, want het moest wel droog blijven. Dat deed het gelukkig, en op de locatie klonk het prachtig. Sietske Kleine Schaars heeft verschillende liedjes gezongen, en wij hebben inderdaad een mooi repertoire kunnen brengen, waarbij we ook wat bewerkte kinderliedjes hebben kunnen laten horen. Het leuke was, dat we het hele publiek ook meekregen. Dat is natuurlijk fantastisch.”

Internationale Muziekfestival
Op 9 juli staat het volgende optreden op het programma. “Dat zijn we op de Nieuwe Markt bij Forum Groningen te vinden. Dat moet de klapper worden.” De tournee is een opmaat naar het Internationale Muziekfestival dat in september in Duitsland, in Bad Orb, wordt gehouden. “Voor het eerst sinds jaren gaan we daar weer aan mee doen, en met zulke concerten doe je ervaring op. Een deel van het werk dat we in Duitsland zullen spelen, staat deze weken ook op het programma. Het is oefenen maar je kunt ook zien hoe het publiek er op reageert.”

“Dit smaakt naar meer”
Ondertussen smaakt het naar meer. “Er zijn al stemmen opgegaan om dit format door te trekken. Er zijn heel veel mooie plekken in en rond Groningen waar we muziek kunnen laten horen. Als Postharmonie geven we heel regelmatig concerten. Nu bezoeken we echt de mensen in de wijk. Het is heel laagdrempelig. En nu het zo’n succes is, willen we dat waarschijnlijk wel gaan doorzetten.”