Boeren protesteren bij provinciehuis tegen stikstofbeleid

Vijf boeren zijn dinsdagmiddag met tractoren de binnenstad van Groningen ingereden en hebben de voertuigen op het Martinikerkhof geparkeerd. De boeren hebben het provinciehuis een brandbrief tegen het stikstofbeleid aangeboden aan gedeputeerde Johan Hamster.

De boeren parkeerden hun tractoren op het Martinikerkhof en rond het provinciehuis. Ook een aantal andere voertuigen (auto’s en trikes) staat rond het provinciehuis geparkeerd. Eén van de tractoren stortte een berg zand uit op het Martinikerkhof. Daarop werd een bord geplaatst met de tekst: “Dit is de enige grond die jullie krijgen van ons.”

Tekst gaat verder onder de video:
Video: Amber Otter

De provincie, de politie en de gemeente hebben vooraf afspraken gemaakt over het protest, zo stelt woordvoerder Hans Coenraads namens de gemeente. Het moest gaan om ‘kleinschalig en georganiseerd protest’.

Tekst gaat verder onder de foto:

De boeren boden rond het middaguur een brandbrief aan bij het provinciehuis, waarin ze hun onvrede kenbaar maken over het voorgenomen stikstofbeleid van de Rijksoverheid. De boeren hebben gekozen om bij het provinciehuis te protesteren, omdat deze regionale overheid de maatregelen moeten gaan uitvoeren.

Landbouwgedeputeerde Johan Hamster nam de brief aan, namens de provincie Groningen. De ChristenUnie-gedeputeerde ging vervolgens in gesprek met een aantal boeren over de manier waarop de provincie hen kan bijstaan.

Deel dit artikel: