Noorderplantsoen en Stadsstrand blijven deze zomer na 22.00 uur stiltegebied

nieuws
Foto: Anneloes Struik

Het Noorderplantsoen en het Stadsstrand blijven deze zomer na 22.00 uur een stiltegebied. Ook blijft het alcoholverbod op verschillende locaties in het gebied gelden. Dat heeft burgemeester Koen Schuiling (VVD) woensdag laten weten.

De maatregelen werden vorig jaar juni ingevoerd nadat bewoners van omliggende wijken klaagden over overlast. Penningmeester Migiel van Dorsen van de Oranjebuurt liet vorig jaar weten: “De overlast die we ervaren is heel groot. Zeker in de late avond en in de nacht. Tot een bepaald moment is het gemoedelijk en gezellig. Op een gegeven moment komen er bepaalde types mensen naar het Plantsoen die er volgens ons echt op uit zijn om rotzooi te trappen. Luide muziek, alcoholgebruik. Met diverse buurtbewoners hebben we een brief opgesteld en deze is naar de gemeente gestuurd.”

“Doorgaan op huidige ingeslagen weg”
Burgemeester Schuiling wil in ieder geval deze zomer doorgaan op de huidige ingeslagen weg. “En dan kun je zeggen, dat is niet meer nodig, omdat de nachthoreca weer geopend is. Toch denk ik dat het beter is om te zoeken naar een nieuw evenwicht in de stad en afhankelijk daarvan knopen door te gaan hakken.” Schuiling liet dit weten tijdens een evaluatiemoment met de gemeenteraad om te kijken of de maatregelen om de overlast tegen te gaan afdoende zijn.

Maatregelen hebben geholpen
Uit de evaluatie blijkt dat de maatregelen wel geholpen hebben, maar dat overlast niet altijd kan worden voorkomen. Volgens de raadsleden is handhaving hierop een probleem, maar zou er ook gekeken moeten worden naar de locaties waar gerecreëerd kan worden. Volgens de raadsleden komen nu alleen het Noorderplantsoen en het Stadsstrand hier voor in aanmerking. Volgens hen is het goed om bij de realisatie van woningbouw op Zernike te kijken of ook daar een stadsstrand kan worden aangelegd. Hier zal in de toekomst verder over gesproken worden.