Nieuwe meetmethode voor herkennen van ondervoeding in ziekenhuis

nieuws
Foto: Martini Ziekenhuis

Een nieuwe meetmethode zorgt ervoor dat verborgen ondervoeding bij ziekenhuispatiënten beter wordt herkend. Dat blijkt uit een onderzoek waarop diëtiste Iris van Vliet van het UMCG vrijdag promoveert.

Uit haar onderzoek blijkt dat meer dan 30 procent van de patiënten ondervoed is als zij uit het ziekenhuis ontslagen worden. De nieuwe methode zorgt ervoor dat dit risico beter wordt herkend, ook bij mensen met overgewicht. Ook het meten van spiermassa leidt tot betere opsporing van ondervoeding. Overgewicht kan het signaleren van ondervoeding bemoeilijken. Iris van Vliet onderzocht daarom de mogelijkheden om dit te verbeteren.

Zij onderzocht op vier verschillende verpleegafdelingen van het UMCG hoe de opsporing van ondervoeding daar verliep. Het bleek dat met de zogeheten PG-SGA SF Methode de beste resultaten werden behaald. Die methode richt zich onder meer op riscofactoren voor ondervoeding, zoals misselijkheid of slikproblemen. Van Vliet pleit in haar onderzoek voor betere signalering en meer onderzoek, en een sterkere positie van diëtetiek in het ziekenhuis.