Herinrichting Grote Markt begint in de loop van september

De werkzaamheden rond de herinrichting van de Grote Markt starten in de loop van september. Dat meldt het gemeentebestuur. De bussen en de warenmarkt verdwijnen van de Grote Markt.

Om zo weinig mogelijk overlast te veroorzaken, gebeurt de aanpak in een groot aantal deelfases. De werkzaamheden duren tot begin 2024. Tijdens elke fase is een ander deel van het plein afgesloten. Er komen dan omleidingsroutes voor fietsers en leveranciers. Tijdens het werk blijven alle winkels en woningen bereikbaar.

De klus om de Grote Markt aantrekkelijker te maken start aan de zuidwestzijde, het gebied tussen het stadhuis, Bakker Bart en de kiosk. Dat deel is naar verwachting eind dit jaar afgerond. In de winterperiode gaat het verder, richting het terrassengebied voor De Drie Gezusters. Dat geeft het minste ongemak voor de horeca.

De marktkramen verhuizen deze week van de Grote Markt naar een nieuwe locatie tussen de Vismarkt en het Akerkhof. De snackkramen aan de zuidzijde van het stadhuis behouden wel hun plek. Voor de vaste standplaatshouders, zoals de poffertjeskraam en bloemenstalling, komt er een aparte plek aan de noordzijde van de Grote Markt, voor het Groot Handelshuis.

Het openbaar vervoer rijdt vanaf 17 juli niet meer over de Grote Markt. De nieuwe busroute gaat via het Zuiderdiep en de nieuwe Kattenbrug en de Turfsingel naar het busknooppunt UMCG en vice versa. Er komen nieuwe haltes bij de Sint Jansbrug, het Zuiderdiep en Kattendiep. Half juli start ook een proefproject met alternatief vervoer voor mensen met een beperking, vanaf die haltes naar de Grote Markt.

Deel dit artikel: