Gemeente kan 2,1 miljoen aan zorggeld voor MartiniZorg niet terug eisen

nieuws
Foto Chris Bakker

De gemeente Groningen kan de 2,1 miljoen euro aan zorggeld dat de eigenaar van zorgaanbieder MartiniZorg aan zijn eigen bedrijf uitkeerde, niet terugvorderen. Dat antwoordt het college op vragen van GroenLinks, PvdA en de SP.

De gemeente zegt het sentiment rond de dividenduitkeringen in combinatie met het faillissement van MartiniZorg te begrijpen. De zorgaanbieder handelde echter formeel gezien niet in strijd met de wet.

De gemeente vindt verder dat het bedrag van 2,1 miljoen euro in perspectief geplaatst moet worden. Het overkoepelend bedrijf De Zorgzaak Holding BV heeft dat bedrag aan dividend uitgekeerd. De gemeente had echter alleen een contract met een onderdeel daarvan: MartiniZorg. Bovendien heeft ze geen bevoegdheden om inzage af te dwingen in de gegevens van MartiniZorg. Wel wil de gemeente de curator benaderen om die inzage toch te krijgen.

De gemeente meldt dat ze al stappen heeft ondernomen om binnen de huidige wet- en regelgeving haar (nieuwe) contracten aan te scherpen, zodat dit in de toekomt niet meer mogelijk is. Zorggeld is immers bedoeld voor de zorg, en niet voor bovenmatige vergoedingen.