FC Groningen koopt ‘zorgetage’ in TopsportZorgCentrum en wil het hele gebouw overnemen

nieuws
Foto Andor Heij. Topsportzorgcentrum avond.

Vanaf 1 juli is FC Groningen de eigenaar van de ‘zorglaag’ van het TopsportZorgCentrum bij sportpark Corpus den Hoorn. Dat liet directeur Wouter Gudde woensdagavond weten tijdens de afsluiting van het jubileumjaar van de club. De club wil ook de rest van het gebouw in handen krijgen.

De club kocht de ‘zorglaag’ van L&J Panden. Daarmee is de club volledig eigenaar van een kwart van het TopsportZorgCentrum. Maar daar houdt de club het niet bij. De club heeft zich gemeld bij eigenaar Euroborg N.V. (met de gemeente Groningen als enige aandeelhouder) om ook andere drie lagen van het TSZC te kopen. De club wil daarmee het concept van het TopsportZorgCentrum, verder ontwikkelen ‘binnen de uitgangspunten van het concept’. Ook wil de club haar kantoren op termijn verhuizen vanuit het Euroborg-stadion naar het gebouw. Deze ruimte wil de club gebruiken om toiletten en horeca te bouwen voor de Tonny van Leeuwen Tribune.

Hoge huurlasten terugdringen

Met de overname wil de club, naar eigen zeggen, de veel te hoge huisvestingslasten (waarmee FC Groningen al jaren kampt) terugbrengen. Volgens FC Groningen-directeur Gudde bedragen deze lasten inmiddels 20 procent van de kosten die de club maakt: “Dat is procentueel één van de hoogste in de Eredivisie. Alleen al aan huurlasten voor het Euroborg-stadion, het TopsportZorgCentrum en de velden op ons trainingscomplex Sportpark Corpus den Hoorn zijn wij al meer dan drie miljoen euro kwijt. Dit willen we gaan terugbrengen onder 15%, zodat we elk seizoen weer meer geld kunnen uitgeven aan ons belangrijkste product: voetbal.”

Kritiek van andere gebruikers en uit politiek

Maar of de gemeente meegaat in de overname van het TopSportZorgCentrum blijft een vraag. Vorige maand lieten verschillende raads- en Statenfracties en andere Groningse topsportorganisaties  weten dat zij een volledige overname door FC Groningen niet zien zitten. Dat gebeurde, nadat FC Groningen besloot om restaurant 2 Corpus te sluiten, zodat er een spelershome en een ontvangstruimte in gebouwd kon worden. De gemeente verstrekte een miljoenenlening voor de bouw van het pand en ook de provincie legde ruim acht ton neer voor het TopsportZorgCentrum. Een volledige overname door FC Groningen is volgens de partijen niet het doel geweest van het pand, waar ‘kruisbestuiving’ in de Groningse topsport voorop zou moeten staan.

Maar de leiding van FC Groningen stelt dat het de faciliteiten in het centrum graag wil delen met andere topsportorganisaties. “Het is momenteel passen en meten, maar op dit moment delen wij onze faciliteiten met zes andere topsportorganisaties en dat draagt positief bij aan het totale niveau van topsport in Noord-Nederland”, aldus Gudde. “Wat wij missen is de regie in het concept. Wij vinden het onterecht dat andere gebruikers dit verwijt bij de gemeente Groningen neerleggen. Zonder de gemeente Groningen had het TSZC er namelijk nooit gestaan. Dit mogen we niet uit het oog verliezen.”