Eelde: ‘Groei naar zes miljoen reizigers niet reëel, maar miljoen zou kunnen’

nieuws
Foto: Groningen Airport Eelde

Groeien naar zes miljoen reizigers per jaar, zoals VVD-Kamerlid Daniël Koerhuis woensdag opperde tijdens een commissiedebat in de Tweede Kamer, is niet haalbaar voor Groningen Airport Eelde. Bij RTV Noord stelde luchthavendirectrice Meiltje de Groot donderdagavond dat een miljoen passagiers een stuk dichter in de buurt komt.

Volgens De Groot verwarde Koerhuis Eelde met de luchthaven in Eindhoven. Daar zou zes miljoen passagiers per jaar misschien kunnen. Volgens De Groot is een passagiersaantal tussen de 800.000 en één miljoen per jaar wel haalbaar. Als elektrisch vliegen ook een optie wordt, zouden dat er misschien meer kunnen zijn.

De luchthaven staat volgens De Groot klaar om vluchten over te nemen van het door drukte geplaagde Schiphol. Dat zouden er in de zomerperiode twintig per dag kunnen zijn op de noordelijke luchthaven.  De bal ligt echter bij de luchtvaartmaatschappijen om de overstap naar Eelde te maken, bevestigt ook De Groot. Volgens de luchthavendirectrice willen de maatschappijen graag op Schiphol blijven, onder meer omdat vluchten verschuiven ingewikkeld is. Maar De Groot ziet wel een verschuiving aan de horizon, zeker nu Schiphol de capaciteit verlaagt om maatschappijen te dwingen op zoek te gaan naar andere luchthavens.