Brandweer moest ‘keihard knokken’ om brand bij Wovar niet over te laten slaan

nieuws
Foto: ingezonden

Met meer dan honderd man knokte de brandweer afgelopen zaterdag om de brand bij Wovar in Groningen in toom te houden. Hoewel er veel schade ontstond door de brand, kijkt de brandweer met trots terug op de manier waarop werd voorkomen dat het vuur niet naar andere panden is overgeslagen.

“Als je kijkt naar de intensiteit van de brand en de risico’s die er waren, is het relatief goed afgelopen”, aldus Dennis de Vlieg, hoofdofficier van Dienst tijdens de brand. “In eerste instantie hebben we tegen een aantal eigenaren van naastgelegen bedrijven gezegd: we doen ons best, maar de kans is realistisch dat het pand betrokken raakt bij de brand. Toch hebben we uiteindelijk gelukkig nog veel schade kunnen voorkomen.”

Vuur greep vliegensvlug om zich heen

De hulpdiensten schrokken, naar eigen zeggen, van de snelheid waarmee het vuur om zich heen sloeg na de eerste melding: “Het gebeurt niet vaak dat een brand al gelijk zo groot is, want vaak wordt hij eerder ontdekt”, vertelt De Vlieg “De omliggende panden stonden er dicht op, dus we moesten keihard knokken om de brand beperkt te houden tot dat pand en te zorgen voor zo weinig mogelijk restschade.”

Dat lukte door een grote ‘stoplijn’ op te zetten, een gebied rond de brand die uit voorzorg nat werd gehouden om te voorkomen dat het vuur kon overslaan. Daardoor kon de brandweer meer panden behouden dan in eerste instantie werd gedacht. De Vlieg: “Het is mooi dat dat gelukt is, ook al is het vervelend dat er alsnog veel bedrijven met schade zijn.”

De rook leverde daarnaast een groot probleem op. Niet alleen voor de directe omgeving (de ambulancepost Groningen-Noord ligt vlakbij), maar ook voor de wijdere omgeving: “Dat hebben we in kaart gebracht. Vervolgens hebben we daarover gecommuniceerd, zodat inwoners weten wat ze moeten doen als ze brandresten vinden rondom hun huis. Ook hebben we besloten om een NL-Alert uit te sturen voor het gebied waar de rook naartoe dreef.”

Moegestreden brandweerlieden

Rond middernacht was de brand meester, maar de brandweer was nog bijna een dag bezig met nablussen. Rond 01.00 uur werden de eerste ploegen afgelost, ook al wilden ze sommigen doorgaan: “Soms gaan mensen net te lang door. En dat is ook logisch, want in het heetst van de strijd wil je graag doorgaan. Maar het is bij zo’n grote brand verstandig om je na een paar uur te laten aflossen. Dus om ongeveer 1 uur ’s nachts zijn de eerste eenheden afgelost.”

Oorzaak mogelijk nooit bekend

Ook nu, bijna een week na de brand, is de oorzaak nog niet boven tafel. De Vlieg vraagt zich af of dat ooit nog gaat gebeuren, omdat een deel van de constructie is gesloopt om te kunnen nablussen.