Boeren komen ’tickets halen’ op Groningen Airport Eelde; ruim dertig trekkers voor aankomsthal

nieuws
Foto: Johan Kamphuis

Tussen de dertig en veertig tractoren kwamen donderdagavond naar Groningen Airport Eelde om ’tickets te halen’. Met de protestactie demonstreren de boeren tegen de stikstofplannen van het kabinet.

De rit begon in Peize. Eenmaal aangekomen op de J.G. Legroweg in Eelde zetten de boeren hun tractoren en andere voertuigen in een rij, vlak bij de toerit naar de luchthaven. Kort daarna toog een dertig boeren richting de aankomsthal om de ingang van de luchthaven te blokkeren met tractoren en een combine.

De actie verloopt rustig, aldus Christiaan van Dijk, woordvoerder namens de protesterende boeren. “We zijn hier rustig in gesprek met de politie en straks komt de burgemeester ook nog even langs.” Dat gebeurde ook. Rond 21.30 uur kwam burgemeester Marcel Thijsen van Tynaarlo poolshoogte nemen op de luchthaven.

De meeste boeren die donderdagavond voor de luchthaven staan, stonden woensdag op Grote Markt voor een protest. Ook hier verliep de actie van de boeren, die samenviel met de komst van Minister Staghouwer naar het Forum voor een congres, vreedzaam en rustig.

‘Tickets halen’


Foto: Johan Kamphuis

Volgens de boeren betekenen de stikstofplannen dat hun bedrijf in Nederland niet meer rendabel is en dat ze daardoor maar één optie hebben: vertrekken naar het buitenland. Daarom besloten de boeren om naar Groningen Airport Eelde te gaan, om daar een symbolisch statement te maken. Bij de ingang werden poppen neergelegd, vergezeld van de boodschap ‘Kom kind, we zijn niet meer welkom in dit land.’

“We zien steeds vaker dat boeren vertrekken”, vertelt Van Dijk. “Ook één van de boeren die hier staat gaat weg. Die gaat naar Denemarken. Daar worden volledig andere milieucijfers gehanteerd dan hier. Want Nederland moet altijd haantje-de-voorste zijn en rekent zelf een paar bomen langs de snelweg als natuurgebied. Dat gebeurt in het buitenland echt niet.”

‘Grote uitstoters blijven buiten schot’

Daarnaast kozen de boeren voor Eelde omdat ze het niet eens zijn met de verdeling van stikstofquota in de nieuwe regels. De boeren vinden dat zij onevenredig hard worden geraakt, terwijl andere grote uitstoters als luchthavens buiten schot blijven. “Een vliegveld als Eelde krijgt totaal geen beperkingen opgelegd. Dat vinden wij niet uit te leggen”, aldus Van Dijk.

Boeren vertrekken na gesprek met burgemeester: ‘Dit is zeker niet de laatste actie.’

Na een goed gesprek met burgemeester Thijsen, die stelde achter de boeren te staan en alles binnen zijn macht te doen om hen te helpen, vetrokken de boeren rond 22.00 uur weer. De boeren laten weten dat de actie ‘zeker niet de laatste is’ en dat er de komende tijd dus meer acties zullen volgen in het noorden.

Foto: Johan Kamphuis