Aantal uitkeringen opnieuw gedaald; lerarentekort neemt steeds verder toe

nieuws
Foto: Gerrit de Haan

Het aantal WW-uitkeringen in de gemeente Groningen is het afgelopen jaar met 27,7 procent afgenomen. Dat meldt uitkeringsinstantie UWV. Er zijn steeds minder werkzoekenden beschikbaar.

De afname is minder hoog dan die van Nederland als geheel: daar nam het aantal uitkeringen met 34 procent af. Vergeleken met een maand geleden nam de hoeveelheid uitkeringen met 1,8 procent af. Met de voortdurend dalende WW zijn er steeds minder werkzoekenden beschikbaar voor de groeiende vacaturemarkt. Dit leidt in veel sectoren tot een krappe arbeidsmarkt. Vooral onder WW’ers uit landbouw, horeca & catering, bouw en metaalindustrie nam het aantal uitkeringen af.

Ook het onderwijs heeft te maken met personeelstekorten. Eind mei hadden in de provincie Groningen 140 docenten een uitkering. Daar tegenover stonden 170 openstaande vacatures voor docenten. In het Noorden concentreren de lerarentekorten zich vooral in het voortgezet onderwijs. De verwachting is dat de tekorten de komende jaren aanhouden. Dit biedt kansen voor werkzoekenden.