Protest bij Groningen Airport Eelde brengt vijftig mensen op de been: “Politiek getint, weinig omwonenden”

nieuws
Foto: Rieks Oijnhausen

Het protest dat zaterdag plaatsvond bij Groningen Airport Eelde heeft rond de vijftig mensen op de been gebracht. Tegelijkertijd werd er ook bij vijf andere luchthavens in het land geprotesteerd.

“Er waren rond de vijftig mensen aanwezig die zich verzameld hadden voor de deur van de terminal”, vertelt fotograaf Rieks Oijnhausen. “Het was vooral politiek getint. Ik heb mensen van de SP, GroenLinks en de Partij voor de Dieren gezien. Ook waren verschillende belangenverenigingen aanwezig. Ik heb weinig omwonenden gezien.” De stemming wordt omschreven als goed. “Er was koffie, thee en koek. De Marechaussee hield het protest van een afstandje in de gaten. Van tevoren waren er afspraken gemaakt dat er geen drones of ballonnen de lucht in mochten.”

Groningen Airport Eelde: “We bevinden ons in een transitie naar een meer duurzame vorm”
Lizette van Dijken van Groningen Airport Eelde schat het aantal mensen dat protesteert op dertig. “Het is een vreedzaam protest, waarbij het heel goed is dat we dit recht hebben in ons land. Het houdt iedereen ook scherp. Op Eelde zijn we ook hard aan het werk qua toekomst. De luchtvaart bevindt zich in een transitie naar een meer duurzame vorm. Maar er gaat veel tijd overheen voor dit bereikt is. En is er al veel bereikt. Kijk bijvoorbeeld naar het zonnepark dat we hier hebben waarmee we 6.600 huishoudens van elektriciteit kunnen voorzien. We kijken nu of we dat uit kunnen breiden. Daarnaast gaan we bezig om groene waterstof te produceren dat in te zetten is voor de luchtvaart. Hier hebben we een subsidie voor gekregen.”

Tekst gaat verder onder de foto


Voor de terminal was een spandoek geplaatst met de tekst ‘noodlanding voor het klimaat’. Foto: Rieks Oijnhausen

“Draagvlak is behoorlijk groot”
Op Groningen Airport Eelde vinden binnenkort rondleiding plaats om het draagvlak onder omwonenden te vergroten. “Wij denken dat het draagvlak al behoorlijk groot is. Daar doen we ook regelmatig onderzoek naar. Uit de laatste resultaten blijkt dat 80 tot 85 procent van de omwonenden voorstander is voor behoud van het vliegveld. Dat draagvlak is best wel groot. Hoewel we ons ook realiseren dat vliegverkeer voor hinder kan zorgen. Daarom hebben we gekeken of we ook iets terug kunnen doen. Daar zijn de rondleidingen uit voortgekomen waarmee mensen een blik in de keuken kunnen werpen.”

“Groningen Airport Eelde dient een breder maatschappelijk doel”
Van Dijken noemt het belangrijk dat veel mensen achter de luchthaven staan. “Groningen Airport Eelde dient een breder maatschappelijk belang. Het zijn niet alleen vakantievluchten. Er landen hier ook donorvluchten, Eelde is de thuishaven van de traumahelikopter en de KLM piloten-opleiding is aan ons vliegveld gekoppeld. Dus het doel, de betekenis voor de regio, is groter.”

Struisvogelpolitiek
Met de protestactie wordt er gepleit voor sluiting van de regionale luchthavens en een inkrimping van het aantal vluchten op Schiphol. “Nu ook de overlast weer groeit, beseffen bewoners hoe groot de impact van het overmatige vliegverkeer is op hun leefomgeving en gezondheid”, laat de organisatie weten. Tijdens het protest voerden verschillende sprekers het woord. Rieks Oijnhausen daarover: “Statenlid Sam Promes van GroenLinks in Drenthe had het bijvoorbeeld over struisvogelpolitiek. Eelde wordt de poort van het Noorden genoemd waar miljoenen in gesubsidieerd worden. Terwijl je ook kunt kijken naar het versnellen van een treinverbinding richting Scandinavië wat een hoogwaardig alternatief zou kunnen zijn.”

Tijdens de actie werd er om 12.05 uur een moment van stilte gehouden.