Noordelijke GGD’en luiden noodklok rond tekort aan forensisch artsen

nieuws
Foto: Google Streetview

De drie noordelijke GGD’en hebben snel extra geld nodig voor het aanstellen van meer forensisch artsen. Dat laat Hans Kox (directeur GGD Drenthe) dinsdag weten namens de gezondheidsdiensten in Groningen, Friesland en Drenthe.

Het tekort speelt al sinds 2011, maar neemt volgens Kox nu ernstige vorm aan. Volgens de GGD-directeur zorgt het tekort nu voor grote maatschappelijke gevolgen. “Onderzoek naar letsel als gevolg van kindermishandeling of een zedenmisdrijf kan dan niet direct worden uitgevoerd”, laat Kox weten. “Als letsels na verloop van tijd minder zichtbaar worden, kan het onderzoek niet correct meer worden gedaan.”

In een brandbrief vragen alle Nederlandse GGD’en aan het kabinet om vandaag nog actie te ondernemen. Het kabinet heeft al aangegeven structureel 20 miljoen euro vrij te willen maken om het probleem van forensische artsen op te lossen en de noordelijke gezondheidsdiensten wachten dan ook met smart op het geld. “Een forensisch arts van de GGD komt altijd bij een niet-natuurlijke dood onderzoek doen”, schrijft de GGD. “Door het nijpende tekort kan dit echter niet meer gegarandeerd worden.”