Molens in en rond Stad openen de deuren tijdens Nationale Molendag

nieuws
Koren- en houtzaagmolen Bovenrijge in Ten Boer, met op de achtergrond De Widde Meulen. Foto: Quistnix op de Nederlandstalige Wikipedia, CC BY-SA 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4061188

Vrijwel alle molens in en rond de stad zijn dit weekend te bezoeken tijdens de Nationale Molendag. Het evenement vindt op zaterdag en zondag plaats.

De Nationale Molendag is het belangrijkste molenevenement en wordt mede mogelijk gemaakt door de Vriendenloterij. Het evenement wordt jaarlijks georganiseerd. Molenaars openen op deze dagen de deuren van hun molens en staan klaar om aan de bezoekers van alles te vertellen en te laten zien over de molens. In Noorderhoogebrug is de Wilhelmina (De Leeuw) geopend, bij Leegkerk De Jonge Held, bij het Paterswoldsemeer staan de deuren van De Helper open en in Ten Boer is de Widde Meuln te bezoeken.

Wereldrecord
Voor het ambacht is het sowieso een bijzonder jaar. Het Gilde van vrijwillige molenaars bestaat dit jaar vijftig jaar. Ter gelegenheid hiervan heeft prinses Beatrix op 15 januari ‘Het jaar van de Molenaar’ geopend. Dit hele jaar zal er veel aandacht zijn voor het vak. Zo werd er vorige maand een wereldrecordpoging ondernomen om zo veel mogelijk molens in het land tegelijk te laten draaien.

Op de website www.nationalemolendag.nl zijn de bijzonderheden en de openingstijden van alle deelnemende molens te vinden.