In augustus opnieuw Pride in Groningen: ‘Botenparade is een brug te ver, we houden het nuchter’

nieuws

De stichting Pride Groningen grijpt deze Internationale Dag tegen Homofobie, Bifobie, Interseksefobie en Transfobie aan om de volgende Pride Groningen aan te kondigen. Op vrijdag 19 en zaterdag 20 augustus zijn er exposities, events en afterparty’s, met als hoogtepunt de StreetPride in de Zwanestraat op zaterdagmiddag.

Geen botenparade, wel straatparade

“Een botenparade is een brug te ver”, laat Pascal Rakers weten namens Pride Groningen. De Groningse editie blijft dan ook ‘nuchter’: “Manifestaties op straat, daar zijn we sterk in.”

StreetPride staat centraal

Het kloppend hart van het tweedaagse evenement wordt daarom de StreetPride, een straatfeest in de mooiste winkelstraat van Groningen met optredens van diverse LGBTQI+-artiesten. Verder verandert The Student Hotel in het Pride Hotel, waar zaterdag de Pride parade begint. Daarnaast komt er een ‘LGBTQI+ cinema’ op het dak van het Forum, een Dragbrunch en -bingo, theater en dans met een regenboogtintje. Daarnaast zijn er in de stad verschillende feesten en exposities te vinden.

‘Groningen is na 2011 achtergebleven’

Pride Groningen vindt dat Groningen, na de Roze Zaterdag in Groningen van 2011 (met 50,000 bezoekers) achter is gebleven op de rest van Nederland; hoewel er sinds 2019 weer evenementen plaatsvinden. Rakers: “De Golden Arm, de gaybar die zelfs in Amsterdam berucht was, sloot de deuren in 2014. In de jaren erna ging het snel bergafwaarts met de LGBTQI+ horeca in de stad, veel goede initiatieven ten spijt. De Pride is inmiddels neergestreken in alle grote steden. Maar daarin bleef Groningen nu achter. En dat ondanks dat het ooit homo hoofdstad nummer twee van Nederland was.”

Programma in aanbouw

Voor de organisatie van Street Pride Groningen wordt samengewerkt met COC Groningen & Drenthe, Stichting Multicultureel Vrouwencentrum Jasmijn, Discriminatie Meldpunt Groningen en Noordstaat. Het programma wordt ondersteund door de gemeente Groningen en in de organisatie van het programma wordt samengewerkt met onder andere Ganymedes. Over dit programma wordt in de komende maanden meer bekend.