Stadsbestuur herkent zich niet in kritiek omwonenden bij betrokkenheid plannen Skaeve Huse Harkstede

nieuws
Foto: Joris van Tweel

Het Stadsbestuur herkent zich niet in de geluiden van omwonenden dat zij niet betrokken worden bij de ontwikkeling van de plannen van Skaeve Huse. Dat zegt wethouder Inge Jongman (ChristenUnie).

Jongman reageerde daarmee op vragen van verschillende partijen. Fractievoorzitter Jimmy Dijk van de SP: “Vijf maanden na het raadsbesluit krijgen we van omwonenden berichten dat zij in het huidige proces zeer slecht, of nog helemaal niet betrokken zijn. Onlangs kreeg men voor het eerst bericht over de voortgang, terwijl door de gemeenteraad een motie is aangenomen waarbij omwoners juist de mogelijkheid zouden krijgen om bewonersondersteuning te krijgen, om op die manier beter betrokken te worden.”

Wethouder Jongman: “Wij herkennen ons niet in het geschetste beeld”
Wethouder Inge Jongman: “Als College herkennen wij ons niet in het beeld dat door de bewoners geschetst wordt en ook betreuren wij het dat het zo ervaren wordt. Wat we tot nu toe gedaan hebben, na het raadsbesluit afgelopen herfst, is dat we aan de slag zijn gegaan met het inrichtingsplan. Dit is een concept. Vervolgens hebben we een datum geprikt om met omwonenden en belangenverenigingen in gesprek te gaan. De voorgestelde datum lijkt niet te passen in de agenda, dus we gaan op zoek naar een nieuwe datum. En wat het College betreft is er geen man over boord. Zoals ik al zei, het zijn conceptplannen, daar kan over meegedacht worden en we hopen om spoedig een nieuwe datum te kunnen prikken.”

“Wij vinden dat we de omwonenden zeer serieus nemen”
“Conform afspraak is er ook een omgevingsmanager aangesteld om de belangen van de woonvorm en de bewoners te behartigen en met elkaar te verbinden. Sinds medio december zijn er meerdere contactmomenten geweest tussen de omgevingsmanager en de direct omwonenden. Tijdens deze momenten is er gesproken over het opstellen van een convenant. Hiermee willen we betrokken partijen duidelijkheid en zekerheid bieden over de gemaakte afspraken. De omwonenden staan hier in beginsel ook positief tegen over. Daarnaast heeft het College aangeboden om een open gesprek met omwonenden te voeren over de ontwikkeling van de woonvorm, maar de omwonenden hebben aangegeven hier geen behoefte aan te hebben. Het College is daarom verrast dat nu het verwijt wordt gemaakt dat er weinig contact zou zijn geweest. Wij vinden dat we de omwonenden zeer serieus nemen en hen, conform afspraak, betrekken bij de ontwikkeling en uitwerking van de plannen. Het schetsontwerp dat nu gemaakt is, is een schetsontwerp en niet meer dan dat. Er is nog alle ruimte om hier wijzigingen in aan te brengen. We streven er naar om na de zomervakantie de noodzakelijke vergunningen voor de realisatie van Skaeve Huse aan te gaan vragen.”

Femke Folkerts (GroenLinks): “Is het eerste contactmoment onlangs geweest?”
Femke Folkerts van GroenLinks: “Maar klopt het dat het eerste contactmoment vijf maanden na de afloop van het debat is geweest? En klopt het ook dat er vanuit ambtenaren een datum wordt genoemd, er gezegd wordt dat er een zaal is gehuurd en we horen wel of u komt? Dat is voor mij niet, wij zoeken samen een datum.”

Wethouder Jongman: “We zijn continu in overleg”
Jongman: “We hebben een aantal contactmomenten gehad. We zijn continu in overleg geweest om een moment te prikken. Dus het is niet zo dat we na vijf maanden dachten, we moeten nog contact opnemen met de bewoners. Dat is niet aan de orde. En qua datum, wij zijn in overleg geweest. Dus ik herken me ook niet in dat geschetste beeld.”

“Jimmy Dijk (SP): “Hoe kan het dat er zoveel ruimte zit tussen wat de partijen zeggen?”
Jimmy Dijk van SP: “Hoe kan het dat er zoveel ruimte zit tussen wat de omwonenden zeggen en wat het College nu zegt? En. U heeft het over een omgevingsmanager, maar dat is in mijn beleving wel echt iets anders dan een bewonersondersteuner. Terwijl we daar wel om gevraagd hebben. Want een omgevingsmanager managet alles en een bewonersondersteuner staat echt aan de kant van de bewoners om hen een goede positie te geven.”

Wethouder Jongman: “Het proces de komende tijd zo goed mogelijk vorm te geven”
Jongman: “Dit is een woordenspel. Waar ik omgevingsmanager zei, daar staat ook bewonersondersteuner. Deze persoon heeft ook reeds contact gezocht met omwonenden om in deze fase de belangen van omwonenden en van de woonvorm te behartigen en met elkaar te verbinden. En over de ruimte. Wij hebben geprobeerd zo duidelijk mogelijk te communiceren. Wij herkennen ons niet in het beeld dat geschetst wordt. We hebben op diverse momenten contact gehad. We proberen het proces de komende tijd zo goed mogelijk vorm te laten geven.”

Femke Folkerts (GroenLinks): “Het zijn wel de details waar deze processen op stuk kunnen lopen”
Femke Folkerts: “Ik zit de mailwisseling nog eens te bekijken. De bewoners stellen dat de datum van 8 april zonder overleg wordt geprikt. De wethouder zegt dat er wel eerst is afgestemd over een datum. Het zijn details, maar wel de details waar deze processen op stuk kunnen lopen.”

Wethouder Jongman: “We proberen in samenspraak tot een datum te komen”
Jongman: “Wij proberen in alle openheid dit vorm te geven. Als ik u uit zou nodigen dan zeg ik ook, dan en dan nodig ik mevrouw Folkerts uit. Dan kunt u zeggen dat u het belachelijk vind dat ik u dan op die manier uitnodig, maar we proberen in samenspraak tot een datum te komen. Wij staan voor het moment om een datum te vinden.

Ontsluitingsweg
Wethouder Roeland van der Schaaf (PvdA) vult nog aan: “Sinds het najaar van 2021 werkt Wijkbureau Meerstad aan een masterplan voor de realisatie van de woongebieden. Eén van de vragen daarbij is hoe deze nieuwe woongebieden ontsloten gaan worden met verkeersverbindingen. De voorkeursvariant sluit aan via de locatie van Skaeve Huse. Dat is niet verrassend. Want de locatie van deze woonvorm is tijdelijk, voor maximaal tien jaar. Dat we deze weg aan gaan leggen, betekent waarschijnlijk het één en ander voor de positionering van de huisjes, maar het betekent dus niet dat dit plan ter discussie staat.”