SP: “Omwonenden worden zeer slecht of niet betrokken bij Skaeve Huse”

De fractie van de SP in de Groningse gemeenteraad vraagt het Stadsbestuur om opheldering waarom omwonenden van Skaeve Huse niet of zeer slecht betrokken worden bij de planvorming.

In oktober 2021 stemde de gemeenteraad in met het plan om Skaeve Huse te realiseren bij Harkstede. In de woonvorm moeten negen mensen een plekje krijgen. Het gaat om mensen met verslavingen of psychiatrische problemen die op reguliere plekken niet kunnen aarden. Het project heeft de afgelopen maanden veel stof doen opwaaien. Bewoners in Harkstede, alsook de bewonersvereniging Harkstede en Scharmer en de gemeenteraad in Midden-Groningen zijn fel tegen de plannen. Mede hierdoor was de beslissing over het mogelijk maken van Skaeve Huse geen gemakkelijke voor de gemeenteraad.

“Onlangs kreeg men pas bericht over de voortgang”
“Nu, vijf maanden later, krijgen we van omwonenden berichten dat zij in het huidige proces zeer slecht, of nog helemaal niet betrokken zijn”, meldt fractievoorzitter Jimmy Dijk van de SP. “Onlangs kregen zij voor het eerst bericht over de voortgang en werden zij pas na vijf maanden uitgenodigd door de gemeente. Op de betreffende voorgestelde datum blijken de betreffende omwonenden door een verscheidenheid van redenen niet te kunnen. Dit terwijl door de gemeenteraad een motie is aangenomen waarbij omwoners juist de mogelijkheid zouden krijgen om bewonersondersteuning te krijgen, om op die manier beter betrokken te worden.”

De SP wil van het Stadsbestuur weten waarom het vijf maanden heeft geduurd voor omwonenden de eerste berichten over de voortgang ontvangen, en hoe het kan waarom niet eerder een traject is besproken hoe en wanneer er geïnformeerd zou worden. De vragen worden komende woensdag behandeld tijdens de Politieke Woensdag.