Martini Ziekenhuis gaat kunstwerk bijdraaien na commotie

nieuws
Foto: Martini Ziekenhuis

Het Martini Ziekenhuis heeft besloten om een beeld, dat in de binnentuin is te zien, bij te gaan draaien. Aanleiding is de commotie die de afgelopen dagen is ontstaan. Dat schrijft het ziekenhuis op haar website.

Het bewuste beeld ‘Moeder met kinderen’ is gemaakt door de Groningse kunstenaar Albert Aukema en laat een zwangere vrouw zien die twee kinderen liefdevol aan haar borst drukt. Het beeld maakt onderdeel uit van een expositie die tot oktober is te zien in de binnentuin van het ziekenhuis. De afgelopen dagen kwam er kritiek omdat het beeld van de achterkant gezien de indruk kan wekken dat een vrouw wordt bevredigd door twee kinderen. Verschillende mensen gaven aan het beeld aanstootgevend te vinden waarop het ziekenhuis aan de kunstenaar vroeg of het beeld vervangen kan worden door een ander exemplaar. De kunstenaar weigerde dit.

Het ziekenhuis heeft nu besloten om het beeld bij te draaien waardoor de voorkant beter zichtbaar wordt. “Het doel van kunst in het Martini Ziekenhuis is dat het ondersteunend moet zijn, en niet confronterend, met respect voor patiënten en personeel. We willen een aangename omgeving bieden voor herstel, waar kunst onderdeel van uitmaakt. We hopen dat het hiermee is opgelost.”