Aanbieders ouderenzorg willen Oekraïense vluchtelingen aan zich binden

Aanbieders van ouderenzorg in de drie noordelijke provincies willen zich verbinden met vluchtelingen uit Oekraïne. Onder meer NNCZ (De Zonnehof in Haren) hoopt dat vluchtelingen hun dag willen invullen met vrijwilligerswerk in ouderenzorginstellingen, zodat ze de taal kunnen leren en zich verdiepen in de ouderenzorg in Nederland.

Volgens NNCZ is het de intentie om vluchtelingen de mogelijkheid te geven om zich te verbinden met ouderenzorg, op een manier die ‘passend en gewenst is’ op dat moment voor de betreffende vluchteling.

“Het kan gaan om het hebben van contact met mensen, invulling van de dag of de taal te leren door bijvoorbeeld het doen van vrijwilligerswerk”, schrijft Roeli Mossel, (bestuurder NNCZ), namens de zorginstellingen. “Maar ook bijvoorbeeld het ontvangen van een taalcursus in combinatie met leren over zorg in Nederland of het inzetten van de in Oekraïne verkregen kennis over zorg in onze ouderenzorg.”

Volgens NNCZ zullen de eerste acties vanuit de werkgevers gericht zijn op het contact maken met vluchtelingen om van hen te horen wat zij nu en op termijn wenselijk zouden vinden. Ook mbo- en hbo-instellingen en werkgeversorganisatie ZorgpleinNoord doen mee met de acties.

Deel dit artikel: