Woningmarkt droogt snel op in Groningen: vorig jaar kwart minder hypotheekaanvragen

nieuws

Het aantal hypotheekaanvragen in Groningen daalde vorig jaar met 27 procent, ten opzichte van 2020. Dat blijkt uit cijfers van De Hypotheker. Volgens hypotheekbemiddelaar komt dat, omdat steeds meer kopers uit de Randstad hun toevlucht nemen in andere provincies.

Ook de hypotheekbedragen in de provincie lopen steeds verder op. In 2020 bedroeg een hypotheek gemiddeld 294.000 euro; inmiddels is dit opgelopen naar 325.000 euro. De grootste stijgingen doen zich voor in de noordelijke provincies – zoals Groningen (+19 procent).

Volgens Bert Masson, franchisenemer van De Hypotheker in de Stad, was er aan het begin van vorig jaar nog sprake van een ‘enigszins gezonde woningmarkt’ in Groningen. “Maar nu het woningtekort zich óók uitbreidt naar andere delen van Nederland, dreigt de huizenmarkt ook hier op slot te gaan”, aldus Masson.

De hypotheekbemiddelaar pleit dan ook voor veel meer nieuwbouw in Groningen, met name voor lagere en middeninkomens: “Een groei van het aantal betaalbare woningen in alle delen van Nederland is cruciaal om aan de enorme vraag te kunnen voldoen en de huizenmarkt weer in beweging te krijgen.”