JOVD: “Onverklaarbaar dat stedenband de banden met Moermansk niet wil verbreken”

nieuws
Moermansk. Foto: Thom Thiel / Flickr.com

De JOVD Groningen noemt het onverklaarbaar dat de stedenband Groningen-Moermansk de banden met Rusland niet wil verbreken. De jongerenpartij laat weten de stedenband niet langer te erkennen.

Vrijdag liet de stedenband weten geschrokken te zijn van de situatie, maar dat het weigert om de banden met Rusland te verbreken omdat het geen banden heeft met Poetin en het Kremlin. De JOVD vindt dat de gemeente Groningen zo snel mogelijk de geldkraan dicht moet draaien. “Het is onacceptabel dat er nu Gronings belastinggeld naar Rusland gaat”, vertelt voorzitter Tom Boer. “Wij erkennen de stedenband dan ook niet meer en wij roepen de gemeente op dit ook niet meer te doen.” Wel laat men weten de deuren tot gesprek open te houden. “We onderschrijven het belang dat er een vuist wordt gemaakt tegen Rusland en een duidelijk signaal wordt afgegeven; dit wordt niet geaccepteerd.”

Geld naar Oekraïne
De JOVD meldt dat er dit jaar 62.000 euro aan subsidie naar de stedenband gaat. “De stedenband kan misschien wel een brug tussen Rusland en Groningen zijn, maar dat is geen reden meer voor subsidies. Praten kost geen geld, als er dan al gesubsidieerd moet worden, hoort dit geld zo snel mogelijk naar Oekraïne te gaan. Daar zitten op dit moment de mensen die het hard nodig hebben. Als de stedenband dan al subsidies willen dan stel ik voor dat ze het uit de oorlogskist van Poetin halen.”

Solidair
De jonge liberalen benadrukken dat ze het Russische volk niet verantwoordelijk houden voor de daden van Poetin. Ook vindt men het belangrijk om in gesprek te blijven, maar is het geen reden om banden niet te verbreken en subsidies te stoppen. “Wij zijn solidair met Oekraïne en het zou de Gemeente en de stedenband sieren om dit ook uit te dragen.”