Bouw nieuwe brandweerkazerne Haren van start

nieuws
Foto: Brandweer Groningen

Nu is het nog een lege loods, maar straks kunnen er met gemak 28 brandweermensen, vijf voertuigen, een boot en een oldtimer in.

De voertuigen en het personeel moeten eind dit jaar in de nieuwe brandweerkazerne aan het Felland in Haren kunnen verblijven. Met een sterke waterstraal uit een brandweerspuit werd donderdagmiddag het startsein gegeven voor de bouw van de nieuwe kazerne.

De bouw van een nieuwe kazerne en de keuze voor het Felland als locatie verliepen niet zonder slag of stoot. De verouderde kazerne aan de Westerse Drift voldeed al jaren niet aan de eisen van de Veiligheidsregio. De Veiligheidsregio zette de nieuwbouwplannen in 2020 ‘on hold’, omdat er kostenbesparingen moesten plaatsvinden. De Veiligheidsregio besloot toen om ‘geen onomkeerbare beslissingen te nemen’. In mei van 2020 werd meer duidelijkheid verwacht, maar de coronacrisis gooide toen roet in het eten.

In januari van vorig jaar haalden de Veiligheidsregio en de gemeente Groningen de plannen voor een nieuwe kazerne toch weer uit de ijskast, maar wel met een lager budget. De voormalige loods van wegenbouwbedrijf Bolt werd gekozen als nieuwe locatie en het project kreeg doorgang.

Aan het einde van dit jaar moet de bouw van de nieuwe kazerne klaar zijn.