UMCG legt zich niet neer bij besluit schrappen hartoperaties

nieuws
Foto: Fernando AUDIBERT from FreeImages

Het UMCG noemt het besluit van de minister De Jonge om geen patiënten meer in het ziekenhuis te opereren aan aangeboren hartafwijkingen ‘buitengewoon teleurstellend.’ Het ziekenhuis zegt zich niet zomaar neer te leggen bij het besluit en vervolgstappen te overwegen.

“Dit besluit heeft grote impact voor patiënten in Noord-Nederland en voor het UMCG”, zo stelt woordvoerder Joost Wessels. “Wij hebben ons steeds sterk gemaakt voor het UMCG als één van de toekomstige centra voor deze zorg. Daarbij hebben we niet alleen onze jarenlange ervaring en expertise op het gebied van aangeboren hartafwijkingen onderbouwd, maar ook het belang van regionale spreiding benadrukt. Want het UMCG is het enige centrum in Noord-Nederland waar deze zorg geleverd kan worden. Tot onze grote teleurstelling hebben de door ons aangedragen argumenten niet tot een keuze voor het UMCG geleid.”

Het UMCG mag over twee jaar geen hartoperaties meer uitvoeren bij kinderen met een hartafwijking. Dat besluit nam demissionair minister Hugo de Jonge maandagmiddag. Ook complexe hartoperaties bij volwassenen met een aangeboren hartafwijking zullen niet meer worden uitgevoerd. Dergelijke operaties worden gebundeld in Utrecht en Rotterdam. Andere soorten hartoperaties, die minder complex zijn, mag het UMCG nog wel zelf uitvoeren.

In een brief noemt de minister een overgangsperiode van twee jaar en daar is het UMCG wel blij mee, aldus Wessels: “Uiteraard kunnen de patiënten van ons Centrum voor Congenitale Hartafwijkingen in die tijd blijven rekenen op de uitstekende hartzorg die we al 75 jaar bieden.”

Deel dit artikel: