NAM wil kosten versterking niet volledig betalen; juridische strijd met Staat dreigt

nieuws
Het gebouw van de NAM in Assen - Foto: Gouwenaar via Wikimedia Commons (CC 1.0)

De Rijksoverheid en de Nederlandse Aardolie Maatschappij dreigen in een juridische strijd verwikkeld te raken over de kosten van de versterking in Groningen. De NAM wil ook voor het eerste kwartaal van 2021 slechts zestig procent van van de openstaande facturen voldoen.

Dat lieten demissionair ministers Blok en Ollongren dinsdagochtend weten aan de Tweede Kamer. Volgens de ministers zegt de NAM dat de Staat zich niet houdt aan de gemaakte afspraken. Maar de ministers zijn het daar niet mee eens. “We zien er streng op toe dat alle kosten die bij de NAM in rekening kunnen worden gebracht, ook in rekening zullen worden gebracht en houden wij de NAM aan haar volledige betaalverplichting”, zo schrijven de ministers.

De mogelijkheid dat dit uitmondt in juridische procedures is reëel, zo laten de demissionaire bewindslieden weten: “Het kabinet bereidt zich daarop voor en zal daarbij geen juridisch middel onbenut laten.”

Het demissionaire kabinet benadrukt naar de Kamer dat ‘deze discussie geen enkele invloed heeft op de besluiten en uitvoering in het kader van de schadeafhandeling en de versterking’: “Bewoners in Groningen ondervinden geen last van de discussies die ik met de NAM voer en de schade- en versterkingsbesluiten blijven ongeacht de uitkomst van discussies met NAM onverkort overeind staan.”