Mortierongeval Mali: ‘Regelgeving rond veiligheid werd jarenlang stelselmatig niet nageleefd’

nieuws
Amerikaanse militairen vuren een M120 120mm mortiergranaat af tijdens de oorlog in Irak. Foto: Door SSGT AARON D. ALLMON II, USAF - http://www.dodmedia.osd.mil/DVIC_View/Display_CD.cfm (http://www.dodmedia.osd.mil/Assets/2005/Air_Force/DF-SD-05-03897.JPG)(http://www.defenseimagery.mil/imagery.html#a=search&s=DF-SD-05-03897&guid=0d56acb5b7aa13112927e826fad2237da98c347a), Publiek domein, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1346670

De regelgeving rond de veiligheid van mortieren is jarenlang stelselmatig niet nageleefd. Dat zegt het radioprogramma Argos (VPRO) dat inzage heeft gehad in dossiers over het mortierongeval in Mali.

Bij dat mortierongeluk, dat in juli 2016 plaatsvond, kwamen een 24-jarige militair uit Groningen en een 29-jarige militair uit Winschoten om het leven. De dossiers waar Argos inzage in heeft gehad is een verslag van een feitenonderzoek uitgevoerd door de Koninklijke Marechaussee. Daaruit blijkt dat de regelgeving jarenlang stelselmatig niet werd nageleefd. De defensieleiding zou er een kwalijke rol in hebben gespeeld.

Veiligheid en kwaliteit niet gewaarborgd
De onderzoeksresultaten staan niet op zichzelf. Eerdere onderzoeken gaven al aan dat er van alles mis was rond de granaten. De mortiergranaten waren in 2006 door Defensie in Amerika gekocht voor de oorlog in Afghanistan. De Amerikanen konden de veiligheid en de kwaliteit niet waarborgen, maar dat was niet een reden om de munitie te controleren. Acht jaar na de aanschaf wordt de munitie naar Mali getransporteerd waar ze worden opgeslagen in ongekoelde containers. In juli 2016 gaat het bij een oefening helemaal mis. De onderzoeksresultaten zijn voor toenmalig minister Jeanine Hennis (VVD) van Defensie reden om in 2017 op te stappen. Ook Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp legde zijn functie neer.

Aangifte
Op basis van het rapport, waar Argos inzage in heeft gehad, besloot het Openbaar Ministerie dat er niemand van het defensiepersoneel strafrechtelijk vervolgd hoefde te worden. De nabestaanden van de militairen hebben in 2018 aangifte gedaan tegen Defensie van dood door schuld. In het radioprogramma laten zij weten dat minister Hennis destijds niet weg had gehoeven. Zij wilden dat de echte schuldigen zich voor de rechter komen verantwoorden.

Luister het radioprogramma via deze link terug.