Zorgen bij ChristenUnie over seksueel geweld tegen kinderen; meer aandacht nodig op scholen

nieuws
Foto: Universiteit Utrecht

In het Groningse middelbare onderwijs moet er meer aandacht komen voor seksueel geweld tegen kinderen. Daarvoor pleit de gemeenteraadsfractie van de ChristenUnie. 

In de aanpak van daders van seksueel geweld tegen kinderen lijkt tussen 2015 en 2019 weinig lijkt te zijn veranderd, zo blijkt uit de ‘Dadermonitor seksueel geweld tegen kinderen’ van de Nationaal Rapporteur Seksueel Geweld tegen Kinderen. Een zorgelijke ontwikkeling, zo stelt ChristenUnie-fractievoorzitter Gerben Brandsema:  “Veel van de daders zijn jong; ruim een kwart is minderjarig. De Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld geeft aan dat veel jongeren niet weten wat grenzen zijn voor zichzelf, laat staan voor een ander.”

Daarom moet er, ook in Groningen, meer aandacht komen voor de preventie van dergelijke delicten, zo stelt Brandsema: “Als daderschap wordt voorkomen, zorgt dat ook voor minder slachtoffers. Zo is er onder andere aandacht nodig voor het praten en leren over seksualiteit en gewenste omgangsvormen. Dit kan worden aangepakt door voorlichtingen in het onderwijs, maar ook thuis, bij sportverenigingen en in de wetgeving.”

De fractie wil meer inzicht krijgen in de situatie in Groningen en heeft daarom schriftelijke vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders. De ChristenUnie ziet graag dat het college dit onderwerp onder de aandacht brengt bij het onderwijs in de gemeente Groningen.