“Normaal ben ik heel kritisch op hoe mijn werken gepresenteerd worden”

nieuws
Foto: Mike Weening - Weening Fotografie

Kunstenaars zijn blij met het initiatief van de Kunsthoproute die sinds zaterdag in de Oranjebuurt gelopen kan worden. Op de route is het werk van twaalf kunstenaars te zien.

“Ik vind dit hartstikke leuk”, vertelt kunstenares Kaya Wolff. “Door de coronacrisis gebeurt er op cultureel gebied maar erg weinig. Musea zijn gesloten en exposities en tentoonstellingen zijn er niet of nauwelijks. Dat er nu weer iets kan, dat is een kans die ik heel graag heb willen grijpen om mijn werken te kunnen laten zien. Als ik in normale omstandigheden aan zo’n project meewerk dan ben ik heel kritisch op hoe mijn werken gepresenteerd worden. Natuurlijk vind ik dat nu nog steeds belangrijk, maar ik vind het leuk om flexibel te zijn om het nu eens op deze manier te kunnen doen. Het gevoel van eindelijk weer iets kunnen, mijn werk kunnen laten zien, overheerst. En eerlijk is eerlijk, de manier waarop het nu gepresenteerd wordt laat mijn werken heel goed tot hun recht komen.”

“Alsof ik opnieuw geactiveerd werd”
Wolff noemt het ook een geweldig initiatief. “Het contact met de organisatie is al voor de coronacrisis ontstaan. Mijn werken zouden te zien zijn op een tentoonstelling in het buurtcentrum. Door de coronacrisis kon dat niet doorgaan. Onlangs werd ik benaderd of ik hier aan mee wilde werken. Ik heb daar niet lang over na hoeven denken. Het voelt ook alsof ik opnieuw geactiveerd werd. Het afgelopen jaar heb ik wel kunstwerken gemaakt, maar ik had niet de gelegenheid om ze te exposeren. Wat dat betreft laat deze tentoonstelling figuurlijk weer de zon schijnen.”

Digitale kunst
De kunstenares is gespecialiseerd in digitale kunst. “Door sommige mensen wordt het sceptisch bekeken, maar het is echte kunst die door mij is gemaakt. In het proces heeft de computer ook niet alles overgenomen. Het is een combinatie van samenwerken en ingrijpen op de werken die ontstaan.” De werken van Wolff zijn op de Kunsthoproute op verschillende plekken te bewonderen. “Er hangen werken van mij bij het Thais Restaurant Kroewa Thai, er is een werk te zien bij de fietsenwinkel en tot slot is er werk van mij te zien in het buurtcentrum.”

Positieve geluiden
De organisatie liet zondag eerder al weten dat de route tot nu toe een groot succes is. “Dat zie ik ook. Gisteren was ik even in de Oranjebuurt en toen zag ik al heel wat mensen langs de ramen trekken. Ook vandaag krijg ik die geluiden te horen. Ik werd zelfs aangesproken op straat door een vrouw dat ze mijn werken had gezien en dat ze het heel mooi vond. Ja, dat is toch super?”

Meer informatie over de route vind je op deze website. Meer informatie over kunstenares Kaya Wolff vind je op deze pagina.

Foto: Mike Weening – Weening Fotografie
Foto: Mike Weening – Weening Fotografie