Groningen staat nu al achter op Leeuwarden na één dag ’tegelwippen’

nieuws

De tweede editie van het Nederlands Kampioenschap Tegelwippen is dinsdag van start gegaan. Wethouder Glimina Chakor heeft de gemeente Leeuwarden hoogstpersoonlijk uitgedaagd voor een derby, maar Groningen staat inmiddels al flink achter.

“Ik vind het een mooie actie die we goed kunnen gebruiken in Groningen”, zo stelt Glimina Chakor, Wethouder Groen en Klimaatadaptatie in Groningen. “Want ondanks dat ‘groen’ onze kleur is, kan onze gemeente nog een stuk groener en koeler. Bij veel Groningers is dat besef de afgelopen hete zomers gegroeid en ik heb dan ook het volste vertrouwen dat we Leeuwarden gaan verslaan!”

Maar de Groningers moeten nog wel flink aan de bak. Op dinsdagmiddag stond Groningen flink achter op Leeuwarden met wippen. In Groningen werden slechts 0.223 tegels per inwoner gewipt, tegen een ‘TPI’ van 0.621 in Leeuwarden. Maar Groningen heeft nog even tijd, want de wedstrijd duurt nog tot 30 september.

Het doel van het NK is om zoveel mogelijk (tuin)tegels uit de grond te halen en te verruilen voor groen. Daarmee proberen de inwoners wateroverlast te voorkomen, koelte te bieden in tijden van hitte, water vast te houden bij droogte en de leefomgeving voor insecten en dieren te verbeteren. De Nederlandse gemeente die de meeste tegels per inwoner wipt, wint de prestigieuze Gouden Tegel. Daarnaast wordt er iedere maand een ‘Wipper van de Maand’ uitgekozen.

Inwoners kunnen de verwijderde tegels aanmelden via de website van de wedstrijd. Een foto van het resultaat dient daarbij als bewijsmateriaal. Het aantal gewipte tegels wordt afgezet tegen het inwoneraantal van de gemeente.