SP: “Alle stembureaus drie dagen open”

nieuws
Foto: PXHere.com (CC 0.0)

Alle 145 stembureaus in de gemeente Groningen moeten op 15, 16 en 17 maart geopend zijn. Dat zegt de fractie van de SP in de gemeenteraad.

Vanwege de coronacrisis bestaat er bij de aanstaande Tweede Kamerverkiezingen de mogelijkheid om te vroegstemmen. De gemeente wil hiervoor 17 stembureaus op 15, 16 en 17 maart openen. De SP vindt dat ook alle andere stembureaus dan geopend moeten zijn. Volgens de partij zorgt dit voor een optimale spreiding en neemt het ook onduidelijkheid weg bij mensen over wanneer en waar er gestemd kan worden.

Angst om te stemmen
“Uit onderzoek blijkt dat door de coronapandemie 10 procent van de kiezers aangeeft angst te hebben om te gaan stemmen”, vertelt raadslid Lucy Wobma. “Om de opkomst te verhogen moet het stemmen daarom zo veilig en makkelijk als mogelijk georganiseerd worden. Nu opent de gemeente slecht 17 stemlocaties op de maandag en de dinsdag. Dit zijn ook nog locaties die niet perse gemakkelijk te bereiken of centraal gelegen zijn. Daarom moeten wat ons betreft alle stembureaus de volle drie dagen geopend worden.”

Ambtenaren
Om de stembureaus te bemensen moeten er volgens de SP ambtenaren ingezet worden. De partij wil dat de burgemeester reageert op het voorstel. Mocht deze reactie onvoldoende zijn dan wil de SP middels een voorstel de gemeenteraad zich hierover laten uitspreken.