Onderzoek naar vogelveren bij RUG: “Fantastische kleuren”

Pascal Freyer van de Rijksuniversiteit Groningen was de afgelopen tijd druk bezig met te promoveren op een bijzonder onderwerp. Hij onderzocht namelijk vogelveren, en nog specifieker: hoe bijvoorbeeld licht zich gedraagt nadat het een vogelveer raakt.

Wanneer er licht op een vogelveer valt, gebeurt er iets bijzonders: “De bijzondere optische eigenschappen van deze structuren, zoals bijvoorbeeld die van pauwen, eenden, paradijsvogels en spreeuwen, zijn tot op heden nog weinig begrepen. Ik probeer de relatie tussen de structuren en kleuren van een aantal vogelsoorten beter te begrijpen. Zo draag ik bij aan een beter begrip van de relatie tussen bepaalde natuurlijke nano-structuren en hun kleureigenschappen,” vertelt Pascal.

Voor het onderzoek moest hij natuurlijk veel berekeningen doen, en dat rapporteren. Maar zijn favoriete onderdeel was toch wel het kijken naar de talloze kleuren die er onder de microscoop te zien waren. “Als je motivatie haalt uit die schitterende kleuren, en hoe prachtig die er uit zien. Dat is alleen maar goed, als dat je drijfveer is.”

Deel dit artikel: