GGD’en willen geen voorrangsbeleid voor mensen in de zorg en onderwijs

nieuws
Foto: Joey Lameris - 112groningen.nl

Mensen die werkzaam zijn in de zorg of het onderwijs moeten geen voorrang krijgen als zij zich willen laten testen op het coronavirus. Dat schrijven de GGD’en in een brief aan minister Hugo de Jonge (CDA) van Volksgezondheid. Dat meldt dagblad Trouw.

André Rouvoet is voorzitter van de koelorganisatie GGD-GHOR. Hij zegt dat een testbeleid waarbij specifieke beroepsgroepen voorrang krijgen haaks op het huidige coronabeleid staat. In het huidige beleid wordt alles op alles gezet om via bron- en contactonderzoek coronabrandhaarden en besmettingsclusters in kaart te brengen. Met voorrangsbeleid zou de beschikbare capaciteit die GGD’en hebben voor het bron- en contactonderzoek verder onder druk komen te staan.

De GGD reageert daarnaast ook op het plan van het kabinet om de testcapaciteit de komende maanden fors op te schalen. Men laat weten dat de testcapaciteit niet oneindig opgeschaald kan worden. Rouvoet geeft aan dat de prioriteit moet liggen bij het voorkomen van nieuwe besmettingen. “Anders blijft het dweilen met de kraan open”, zo staat in de brief. In de brief wordt niks geschreven over hoe en of het testbeleid aangepast zou moeten worden.

Deel dit artikel: