Brandweer rukt uit voor mogelijk koolmonoxide in woning

nieuws
Foto: Joey Lameris - 112groningen.nl

De Groninger brandweer moest maandagavond in actie komen in een woning aan de Henri Dunantlaan in de wijk Corpus den Hoorn voor een mogelijke koolmonoxide-lekkage. Dat meldt Joey Lameris van de incidentenwebsite 112groningen.nl.

De melding kwam rond 18.50 uur bij de hulpdiensten binnen die daarop een tankautospuit ter plaatse stuurden. “In een woning van een seniorencomplex was een CO-melder afgegaan”, vertelt Lameris. “De brandweerlieden zijn direct na het arriveren een onderzoek gestart. Daarbij werden in de desbetreffende woning metingen verricht. Er werd echter niets aangetroffen. Na een kwartier is de brandweer weer teruggekeerd naar de kazerne. Wat de oorzaak is geweest, waarom de CO-melder alarm gaf, is onduidelijk.”

Koolmonoxide is een levensgevaarlijk gas dat ontstaat bij een onvolledige verbranding van bijvoorbeeld aardgas, hout of benzine. Het is vooral gevaarlijk omdat het niet te ruiken, proeven of zien is. Daarom wordt het ook wel de stille sluipmoordenaar genoemd. Een kleine hoeveelheid koolmonoxide in de lucht leidt al snel tot bewusteloosheid of zelfs tot de dood als er niet snel ingegrepen wordt.