Testvluchten met drones: “We zijn klaar voor de volgende stap”

Op het Zernike-complex waren vandaag testvluchten van autonome drones ter demonstratie. Autonoom betekent dat de drones zonder ingrijpen van een piloot van A naar B vliegen.

Momenteel is het nog lastig om drone helemaal alleen te laten vliegen. Stapje voor stapje worden er steeds meer tests gedaan om dit te ontwikkelen. Autonoom vliegen kan worden ingezet om medicatie snel op locatie te krijgen, bijvoorbeeld in gebieden die moeilijk snel te bereiken zijn zoals het Waddengebied.

Bij de demonstratievluchten vloog een drone geheel op eigen kracht van het dak van het ene gebouw naar het dak van het andere gebouw. Dronepiloot Egbert Swierts liep voor de zekerheid nog wel mee onder de drone, voor als het fout zou gaan. Hij verwacht dat door nieuwe Europese regelgeving die vanaf 2021 in gaat het makkelijker wordt om drones door te ontwikkelen.  “We hebben de afgelopen jaren de techniek veel beter leren kennen, drones worden steeds betrouwbaarder, we zijn toe aan de volgende stap,” aldus Swierts

De testvluchten worden gedaan door Dronehub Groningen Airport Eelde, meer informatie over deze stichting is te vinden op hun website. Het project is een opdracht van de provincie Groningen.