Dertig procent minder openstaande vacatures in Groningen

nieuws
Foto: Gerrit de Haan

Het aantal openstaande vacatures in de provincie Groningen daalde tussen maart en mei 2020 met bijna een derde. Ook was er een lichte toename in het aantal mensen dat een WW-uitkering ontvangt. Dat meldt het UWV donderdagochtend.

Tot het uitbreken van de coronacrisis – half maart – stonden in de provincie Groningen ruim 4.200 vacatures open. Begin mei waren dat er nog 3.000. Het aantal openstaande vacatures in de provincie daalde tijdens de coronacrisis met 29%. Deze daling vond vooral plaats in de eerste weken na het instellen van de intelligente lockdown en vlakt inmiddels af. Onder administratieve beroepen nam het aantal vacatures het sterkst af. Zo is er minder vraag naar receptionisten en administratief medewerkers. Ook daalde het aantal vacatures flink in dienstverlenende beroepen, zoals onder schoonmakers en horecapersoneel en in commerciële beroepen als verkopers.

Hoewel de uitbraak van het coronavirus en de intelligente lockdown zorgen voor een terugval van werkgelegenheid, blijft er vraag naar personeel. Vooral in techniek, ict en zorg blijft veel werkgelegenheid, zo stelt de uitkeringsinstantie. Eind mei telde Groningen 10.446 WW-uitkeringen. Dat is 3,4% van de Groningse beroepsbevolking. Vooral in april kwamen er veel nieuwe WW-uitkeringen bij. De afgelopen maand steeg het aantal WW-uitkeringen vooral in de horeca, schoonmaak en handel. Onder uitzendkrachten was de toename van de WW in mei minder groot dan in de maanden ervoor. Vooral jongeren tot 27 jaar ontvangen vaker een WW-uitkering, omdat zij veel in de meest getroffen sectoren werken en vaker op tijdelijke basis.

In mei was de ontwikkeling van de WW in het noorden minder ongunstig dan in de rest van het land. De provincie Groningen liet een lichte stijging van de WW zien, terwijl in Drenthe en Friesland het aantal uitkeringen zelfs licht afnam.