Anti-racismedemonstratie in Stad trekt honderden mensen

nieuws
Foto: Patrick Wind - 112groningen.nl

De anti-racismedemonstratie op de Grote Markt in de binnenstad van Groningen heeft dinsdagavond honderden demonstranten getrokken. De actie vond plaats naar aanleiding van de dood van de 46-jarige George Floyd in Amerika die door toedoen van agenten om het leven kwam.

De donkere Floyd overleed nadat een witte politieagent minutenlang zijn knie op zijn nek hield. In Amerika kwam het de afgelopen dagen op verschillende plekken tot demonstraties en geweld. Ook in Nederland vinden protestacties plaats. De acties zijn bedoeld om solidariteit te uiten maar ook om aandacht te vragen voor racisme en politiegeweld in ons land. Maandagavond vond er al een grote actie plaats op De Dam in Amsterdam en dinsdagavond dus op Grote Markt in Groningen. “De Grote Markt is nagenoeg vol”, laat Annelies van Santen van OOG Tv rond 18.00 uur weten. “Ook aan de zijkant van de markt staan mensen te kijken. De sfeer is gemoedelijk.”

Bij de actie in Groningen hielden de aanwezigen anderhalve meter afstand van elkaar. De demonstratie, die tot 19.00 uur duurde, bestond uit toespraken, applaus en een minuut stilte. Burgemeester Koen Schuiling (VVD) van de gemeente Groningen had in de middag laten weten dat er maximaal achthonderd mensen mochten komen demonstreren. Als er meer zouden komen dan zou de verantwoordelijkheid bij de organisatie, de Black Ladies of Groningen, liggen. De gemeente zette stewards en LED-borden in om alles in goede banen te leiden.

Later meer.

Annelies van Santen maakte een filmpje van de actie

Foto: Danja de Jonckheere
Foto; Wouter Holsappel
Foto: Suzan de Grijs
Foto: Hielke Boersma
Foto: Hielke Boersma
Foto: Hielke Boersma
Foto: Annelies van Santen
Foto: Patrick Wind – 112groningen.nl
Foto: Patrick Wind – 112groningen.nl
Foto: Patrick Wind – 112groningen.nl
Foto: Patrick Wind – 112groningen.nl
Deel dit artikel: