Op Hemelvaartsdag 24 graden, daarna regen (of toch niet?)

nieuws
Foto: Robbert Kuiper

Hemelvaartsdag belooft een warme dag te gaan worden. De warmte lijkt echter van korte duur want daarna neemt de kans op een aantal wisselvallige dagen toe. Hoewel het volgens OOG-weerman Johan Kamphuis nog geen gelopen race is.

“Maandag krijgt de zon al veel ruimte, maar zijn er ook nog wat wolkenvelden”, vertelt Kamphuis. “Het wordt zeventien of achttien graden bij een matige tot vrij krachtige wind uit het westen tot zuidwesten. Dinsdag en woensdag zijn er flinke perioden met zon. Ook op deze dagen valt er geen neerslag en de temperatuur ligt dinsdag rond de achttien graden, woensdag wordt het twintig tot 22 graden.” Hemelvaartsdag gaat volgens Kamphuis de warmste dag van de week worden. “Er wordt warme lucht aangevoerd en met veel zon wordt het 24 graden of misschien wel 25 graden. We spreken dan echt van zomerse warmte.”

Wel of geen neerslag?

Na Hemelvaartsdag wordt het onzeker. “De kans op regen neemt vanaf vrijdag toe. Maar het zal niet de eerste keer zijn dat de neerslag in de weerkaarten gaat verdampen als sneeuw voor de zon omdat de hogedruk zich gaat versterken en de regen uit de fronten perst. Of er vrijdag regen komt en de wind naar het westen draait is onzeker, maar wel kansrijk.”

Depressie boven Schotland

Volgende week zaterdag en zondag probeert het hogedrukgebied snel het verloren terrein terug te winnen terwijl aan de andere kant een depressie boven Schotland door de barrière van hogedruk heen gaat breken. Als dat lukt dan wacht ons een weekend waarin er regelmatig kans is op buien en de temperatuur een aantal stappen omlaag gaat doen. Of dit ook gaat gebeuren is echter nog geen gelopen race.