Sportscholen en sauna’s vanaf 1 juli weer open

nieuws

Sportscholen en sauna’s mogen vanaf 1 juli hoogstwaarschijnlijk weer open. Dat heeft premier Mark Rutte (VVD) woensdagavond bekendgemaakt.

Woensdagmiddag vond er in Den Haag overleg plaats met de Ministeriële Commissie Crisisbeheersing. Eén van de onderwerpen die besproken werd was of sportscholen ook eerder geopend zouden kunnen worden. In het routeschema om uit de intelligente lockdown te komen was eerder vastgesteld dat men op zijn vroegst op 1 september weer zou mogen openen. Na het beraad wordt nu 1 juli overwogen. “Maar alleen als tegen die tijd blijkt dat het echt kan”, laat Rutte weten. Voor de premier is het belangrijk dat de verspreiding van het virus niet te veel mag zijn toegenomen. “Of het kan hangt af van hoe we ons blijven houden aan de gedragsregels.”

In de laatste week van juni wordt bekendgemaakt of de versoepeling doorgaat. Als het doorgaat zullen sportscholen wel een bepaalde eisen moeten voldoen. Ze moeten ze bijvoorbeeld zorgen voor een goede luchtverversing, moet er toezicht worden gehouden op het naleven van de hygiëneregels en moeten mensen die komen sporten van tevoren onderworpen worden aan een gezondheidscheck.

Het mogelijk eerder kunnen openen van sportscholen is goed nieuws voor de sector. Onlangs liet fitnessbranchevereniging NL Actief weten niet blij te zijn met de datum van 1 september. Veel sportscholen zouden dan volgens de vereniging omvallen. Het heropenen geldt behalve voor sportscholen ook voor sauna’s en casino’s.