Gemeente Groningen steunt oproep voor opvang vluchtelingenkinderen

nieuws
Foto: Rick van der Velde

Wethouder Glimina Chakor heeft, namens de gemeente, een brief ondertekend waarin EUROCITIES (het netwerk van Europese steden) een oproep doet aan de Europese Commissie, het Europees Parlement en de Europese Raad om kinderen uit Griekse vluchtelingenkampen op te vangen.

Het gemeentebestuur geeft daarmee gehoor aan de oproep die de gemeenteraadsfractie van GroenLinks begin maart deed. Het voorstel kreeg steun van een meerderheid van de gemeenteraad, maar het college van B&W was niet bereid om op eigen initiatief vluchtelingenkinderen uit Idlib van Griekenland naar Groningen te halen. Het gemeentebestuur pleitte voor een integrale aanpak van het probleem, in samenwerking met het Rijk en andere steden in Nederland en Europa.

“Deze kinderen mogen niet tussen wal en schip vallen. We hopen dat het Rijk verantwoordelijkheid neemt en een beroep op ons en andere gemeenten doet om kinderen opvang te bieden. Wij zijn ervan overtuigd dat hiervoor voldoende draagvlak is in de gemeente Groningen. Wij staan klaar als dat nodig is”, aldus verantwoordelijk wethouder Glimina Chakor.

De stad Idlib in Syrië is sinds het begin van het jaar een strijdtoneel geworden tussen Syrische- en rebellengroepen. Bijna een miljoen mensen zijn hiervoor op de vlucht geslagen.  Op het Griekse eiland Lesbos zitten nu van 19.000 mensen in vluchtelingenkampen, waar er plek is voor nog geen 3.000. Er staan  24.000 vluchtelingen voor de Griekse grens in Turkije te wachten op opvang in de EU. Hulporganisaties hebben de gemeenten Amsterdam, Utrecht, Nijmegen en Groningen opgeroepen om ‘ten minste 500 kinderen’ op te vangen uit overvolle kampen in Griekenland. De gemeenteraadsfractie van GroenLinks vroeg het college van B&W daarom twee weken terug om zelf een deel van deze kinderen op te vangen binnen de gemeente Groningen.

Donderdag 23 april start een landelijke actie van #SOSmoria. Deze actie is een oproep aan het kabinet om zo snel mogelijk kinderen uit de kampen op te nemen. Dit in navolging van landen als Duitsland en Luxemburg. De actie wordt in verschillende Nederlandse steden georganiseerd, waaronder Groningen.