“Ziekenhuizen neem patiënten over: nu niet de tijd om na te gaan denken”

nieuws
Foto: Rick ten Cate - tencatefotografie.nl

Ziekenhuizen moeten hun plicht doen en niet meer na gaan denken of ze wel coronapatiënten moeten opnemen. Met die boodschap komt Diederik Gommers van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care woensdag.

“Het beeld op dit moment is dat sommige ziekenhuizen onder water staan”, zegt Gommers. “Andere ziekenhuizen hebben deze capaciteitsproblemen nog niet.” De voorzitter van de NVIC hekelt dan ook de manier hoe sommige ziekenhuizen zich gedragen. “Er zijn ziekenhuizen met capaciteit die heel erg terughoudend zijn in het aannemen van coronapatiënten. Die zeggen bij het overplaatsen van patiënten dat ze daar nog even over na willen denken. Dat kan nu echt niet meer.” Gommers vindt dat alle ziekenhuizen zich moeten inprenten dat deze crisis landelijk aangepakt moet worden. “Brabantse ziekenhuizen hebben hulp nodig. Vanavond moeten de neuzen echt allemaal dezelfde kant op staan.”

Brabant is nog altijd de brandhaard van het coronavirus in Nederland. Omdat ziekenhuizen daar eigenlijk de toeloop van patiënten niet meer aan kunnen werd afgelopen vrijdag al de noodklok geluid. De verwachting toen was dat de komende periode vijfhonderd tot zevenhonderd patiënten overgeplaatst moeten worden. Daar werd direct een begin meegemaakt met de inzet van een ambulancebus, diverse ambulances, MICU’s (Mobile Intensive Care Units, red.) en sinds afgelopen dinsdag ook een vijfde traumahelikopter. Van diverse noordelijke ziekenhuizen is bekend dat zij coronapatiënten hebben overgenomen. Op het UMCG landde woensdagochtend nog een helikopter met een coronapatiënt aan boord. Welke ziekenhuizen precies dwars liggen laat Gommers in het midden.