Woede bij kleding-, sport- en woonwinkels om uitblijven kabinetssteun

nieuws
foto: the justified sinner / Flickr.com

Eigenaren van kledingwinkels, sportzaken, woonwarenhuizen en andere non-food winkels zijn boos op het kabinet. Zij blijken niet in aanmerking te komen voor kabinetssteun waardoor men vreest voor het voortbestaan.

Vorige week kwam de overheid met een economisch maatregelenpakket naar buiten waarmee bedrijven kabinetssteun kunnen krijgen om het hoofd boven water te kunnen houden. De overheid kwam vrijdag met een lijst naar buiten van de sectoren voor wie de regelingen bedoeld zijn. Daaruit blijkt dat verschillende winkelbranches ontbreken op de lijst. Volgens brancheorganisatie INretail gaat het voornamelijk om de non-food winkels als schoenwinkels, modezaken, juweliers en woonwinkels. “We zijn verbijsterd”, laat Jan Meerman van INretail zaterdag weten in het NOS Radio 1 Journaal.

“Mijn emoties gieren door mijn keel. Winkeliers zijn echt radeloos. Sommigen hebben negentig of zelfs honderd procent omzetverlies.” Waar restaurants en café’s gedwongen werden om te sluiten mogen de non-food winkels de deuren wel blijven openen. Maar volgens Meerman blijkt dat er bijna geen klanten komen. “Twee weken geleden liet Rutte weten dat alle ondernemers gesteund worden. Maar dit wordt nu niet waargemaakt.” Meerman hoopt dat de hulp alsnog gaat komen omdat hij anders vreest dat sommige winkels het niet gaan overleven.

Deel dit artikel:

  1. Helemaal mee eens. Hippe kip damesmode heeft drie modewinkels in Rotterdam, Puttershoek en Nieuwegein. Onze omzet in de winkels is met 95% gedaald. We hebben dagen dat we 1 of twee klanten hebben. We kunnen ook niet op Facebook neerzetten dat we open zijn, want we worden afgemaakt en krijgen alleen maar negatieve reacties hierdoor. We houden ons aan alle maatregelen, maar op de tv wordt gezegd “blijf binnen” . Dit is niet wat het RIVM zegt. Deze zegt neem de nodige maatregelen, houdt afstand en blijf binnen als je griepverschijnselen hebt, hoest, of neusverkoudheid hebt. Als je dit niet hebt dan kun je gewoon naar buiten. De media benadrukt te veel dat je niets meer mag. Als je de regels in acht neemt en voldoende afstand neemt dan kun je ” gewoon” verder alles doen. Nu heeft de kleine ondernemer in de kledingbranche er heel veel last van en gaan een heleboel het niet redden. Als dit een paar maanden voortduurt dan zit je straks met en verouderde collectie en vervolgens komt ook de summersale eraan. Als een kapper of een kroeg weer open gaat dan hebben ze geen last van spullen die in de winkel hangen, waar je niet veel kan, of die je tegen lage prijzen moet zien kwijt te raken.Zij kunnen gelijk weer draaien en ze hebben een staatssteun ontvangen. Ik zeg niet dat zij er geen last van hebben, maar de kleding, schoenen en meubelbranche worden nu vergeten. Als we straks allemaal lege winkelstraten hebben dan is het te laat.

  2. Helaas geldt dit ook voor veel dagrecreatie zoals dierentuinen. Wij hebben een dierentuin die niet gesubsidieerd wordt. Doordat bezoekers thuis blijven hebben wij geen schoolreisjes, bussen of individuele bezoekers. Ook wij staan niet bij de lijst met ondernemingen die voor de € 4.000,00 regeling in aanmerking komen ondanks dat ons omzet verlies 100% is.

  3. Dit geldt voor zoveel bedrijven, die door de maatregelen niet hen inkoop kunnen doen in de overige EU landen vanwege de lockdown aldaar of op markten die op last van deze maatregelen zijn gesloten, hun producten kunnen afzetten. Ook bedrijven die andere SBI codes hebben komen niet in aanmerking voor deze regeling. De 4000 euro is een tijdelijke regeling die helpt maar voor veel bedrijven en ondernemers nog steeds geen zoden aan de dijk zetten. Het regent straks faillissementen… Leegstand als gevolg.

    Het noodloket en regelingen moeten op een andere manier worden ingericht, dit is niet de oplossing voor zo’n grootschalig probleem

  4. Ik heb zelf ook een dames mode op de hesseplaats Nektar mode en tevens hebben wij ook kledimgreparatie wij moeten ook open mijn omzet is ook 95% gedaald. 5% omzet wat ik nu heb is door zelf gemaakte mondkapjes te verkopen daar kan ik echter niet mijn vaste lasten mee betalen. Ik krijg ook veel negatieve reacties s van klanten dat ik 5 euro vraag voor 100% katoen herbruikbare kapjes. Liefst zou ik alles willen doneren.( Ik doneer gedeeltelijk )Maar het is nu voor ons ook proberen te overleven in deze situatie. Alle euro s tellen op het moment…! ook mjn personeel die afhankelijk is van de salaris van mij maakt zich zorgen werktijdsverkorting heb ik uaangevraagd maar het is nog niets van bekend hoe snel dat geregeld wordt vanuit kabinet..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *