Woede bij kleding-, sport- en woonwinkels om uitblijven kabinetssteun

nieuws
foto: the justified sinner / Flickr.com

Eigenaren van kledingwinkels, sportzaken, woonwarenhuizen en andere non-food winkels zijn boos op het kabinet. Zij blijken niet in aanmerking te komen voor kabinetssteun waardoor men vreest voor het voortbestaan.

Vorige week kwam de overheid met een economisch maatregelenpakket naar buiten waarmee bedrijven kabinetssteun kunnen krijgen om het hoofd boven water te kunnen houden. De overheid kwam vrijdag met een lijst naar buiten van de sectoren voor wie de regelingen bedoeld zijn. Daaruit blijkt dat verschillende winkelbranches ontbreken op de lijst. Volgens brancheorganisatie INretail gaat het voornamelijk om de non-food winkels als schoenwinkels, modezaken, juweliers en woonwinkels. “We zijn verbijsterd”, laat Jan Meerman van INretail zaterdag weten in het NOS Radio 1 Journaal.

“Mijn emoties gieren door mijn keel. Winkeliers zijn echt radeloos. Sommigen hebben negentig of zelfs honderd procent omzetverlies.” Waar restaurants en café’s gedwongen werden om te sluiten mogen de non-food winkels de deuren wel blijven openen. Maar volgens Meerman blijkt dat er bijna geen klanten komen. “Twee weken geleden liet Rutte weten dat alle ondernemers gesteund worden. Maar dit wordt nu niet waargemaakt.” Meerman hoopt dat de hulp alsnog gaat komen omdat hij anders vreest dat sommige winkels het niet gaan overleven.