Vijftigplussers worden niet langer opgeroepen voor reanimatie

nieuws
Foto: Sebastiaan Scheffer

Vrijwilligers van HartslagNU die ouder zijn dan vijftig jaar worden vanaf woensdag niet langer opgeroepen voor reanimaties in hun buurt. Volgens HartslagNU is het een te groot risico.

“Het is een medisch-ethische discussie”, zegt Aart Bosman van HartslagNU. “Is het verstandig om mensen ouder dan vijftig jaar die een hoger risico hebben om ernstig ziek te worden door het coronavirus bloot te stellen aan de risico’s? Wij vinden van niet. Daarom hebben we besloten om deze leeftijdgrens, in nauw overleg met het RIVM, er op te zetten.”

De maatregel betekent dat een grote groep potentiële hulpverleners niet gealarmeerd wordt. Om dit op te lossen is er een aanpassing gemaakt in de alarmering. “We hebben het zo aangepast dat de straal om het incident groter is geworden waardoor er nog steeds voldoende mensen worden opgeroepen.” Of het systeem gaat werken, ook gezien de aanrijtijd, is nog onbekend. Volgens Bosman zal dit de komende tijd gaan blijken.

Deel dit artikel: