Verdeling patiënten nu landelijk geregeld: “Ook in het Noorden zal het druk worden”

nieuws
Foto: Patrick Wind - 112groningen.nl

De verdeling van patiënten over beschikbare intensive care-bedden in het land wordt vanaf maandag centraal geregeld. De verwachting is dat het de komende dagen in alle ziekenhuizen druk gaat worden.

Het coördinatiecentrum is het afgelopen etmaal ingericht in een studiezaal van het Erasmus MC in Rotterdam. Vanuit dit centrum houdt men zich bezig met patiëntenverspreiding en het totale aantal bedden dat beschikbaar is. “De bedoeling is dat ziekenhuizen zelf gaan aangeven hoeveel bedden ze beschikbaar hebben”, vertelt Ernst Kuipers van het Landelijke Netwerk Acute Zorg (LNAZ) in het NOS Radio 1 Journaal. “Aan de hand van deze gegevens wordt een plan gemaakt. Is een ziekenhuis ergens vol, dan zullen patiënten worden overgeplaatst.”

Het beeld van de afgelopen dagen is dat het erg druk is in de ziekenhuizen in Noord-Brabant. Kuipers verwacht dat dit beeld de komende dagen gaat kantelen. “Wij verwachten dat enerzijds door verplaatsingen en anderzijds door de aanloop van nieuwe patiënten het in alle ziekenhuizen druk gaat worden. Ook in het Noorden.” Minister Hugo de Jonge (CDA) van Volksgezondheid kreeg zondagavond een rondleiding door de studiezaal en liet zich informeren over de laatste stand van zaken.

Tekst gaat verder onder de tweet

Sint Lucasziekenhuis
Behalve coördinatie wordt vanuit het centrum ook onderzocht hoe de capaciteit aan beschikbare bedden vergroot kan worden. Daarbij kijkt men onder andere naar het MC Slotervaart Ziekenhuis in Amsterdam dat in de herfst van 2018 door een faillissement op slot ging. In Groningen gingen stemmen op om het Sint Lucasziekenhuis in Winschoten te heropenen. Vanwege een verhuizing staat dit gebouw sinds 2019 leeg. Volgens Kuipers hebben deze situaties voordelen omdat het al bestaande gebouwen zijn die ook qua indeling ‘ziekenhuis geschikt’ zijn. “Maar we moeten er ook aan denken of er mensen beschikbaar zijn. En is er wel voldoende apparatuur beschikbaar voor deze gebouwen en hoe zit het met de aanvoerlijnen van materialen en vloeistoffen die nodig zijn voor behandelingen.”

Ambulancebus
De afgelopen dagen zijn al tientallen patiënten overgeplaatst naar andere ziekenhuizen. Afgelopen vrijdag luidden de Brabantse ziekenhuizen de noodklok omdat ze de toestroom van patiënten niet meer aan konden. Met behulp van een ambulancebus, diverse ambulances en zogenaamde MICU’s, Mobile Intensive Care Units, werden patiënten overgeplaatst naar onder andere het UMCG in Groningen.