Minister baalt van Gronings test gedrag: “Dit is niet de manier waarop je een crisis aanpakt”

nieuws
Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport . FOTO MARTIJN BEEKMAN / MINISTERIE VAN VWS

Minister Hugo de Jonge (CDA) van Volksgezondheid is niet blij met de werkwijze dat zorgpersoneel in het Noorden eerder getest wordt op corona dan elders in het land. “Dit is niet de manier waarop je deze crisis aanpakt.”

Viroloog Alex Friedrich van het UMCG liet afgelopen zondag in een interview met de Groene Amsterdammer weten dat de Groningse ziekenhuizen en GGD’s zich qua testbeleid losgekoppeld hebben van het landelijke testbeleid. Het motto in Groningen is ‘testen, testen, testen’. Volgens Friedrich is dit mogelijk omdat er helemaal geen problemen zijn qua testcapaciteit. “Ik heb nooit begrepen dat dat steeds wordt volgehouden. We hebben geen capaciteitsprobleem.”

Minister De Jonge is niet blij. “Ieder voor zich is niet de manier waarop je deze crisis te lijf gaat”. Landelijk is juist het beleid om terughoudend te zijn met testen, onder andere vanwege het tekort aan testen. “We werken aan een richtlijn over wie we testen en wie niet in de zorg. Daarin is het juist de bedoeling dat je samen optrekt.” Naar aanleiding van het Groningse beleid werd er maandag een petitie gestart om meer zorgpersoneel te testen op het virus.

Deel dit artikel:

 1. Enerzijds begrijp ik de irritatie bij de minister. Er is veel aan gelegen dat de overheid en de medische instanties eensgezind naar buiten treden. Elke streep licht die schijnt tussen al dan niet licht van elkaar afwijkende boodschappen zal immers onmiddellijk ge- en misbruikt worden door paniekzaaiers, aluhoedjes en andere complotgekkies.

  Anderzijds is Friedrich niet de eerste die zegt dat het narratief als zouden er ‘te weinig tests’ zijn niet deugt; professor Zaaijer van bloedbank Sanquin plaatstr – min of meer terloops – verleden week tijdens zijn optreden bij Op1 ook al vraagtekens bij die lezing. Het inzetten van tests lijkt dus sterk afhankelijk van het gekozen beleid, en niet per se van schaarste.

 2. Ik denk dat als Alex Friedrich (Viroloog UMCG) zeer goede reden heeft om zoveel mogelijk Corona te testen.
  Ik heb niet de indruk dat Friedrich dat doet om gezellig en lollig bezig te zijn.
  Mijn vertrouwen is doorgaans niet erg groot, maar ik heb de indruk dat Friedrich vanuit ZIJN vakbekwaamheid handelt.

  Ik mag de link niet geven, dus zo:

  Google
  Historiek Ignaz Semmelweis “Handenwassen in het ziekenhuis’
  De Hongaarse arts Ignaz Semmelweis (1818-1865) maakte zich in zijn tijd grote zorgen over de veelvoorkomende kraamvrouwenkoorts.
  In ziekenhuizen kwamen grote aantallen, soms tot vijfentwintig procent, kraamvrouwen kort na de bevalling om het leven.
  Semmelweis legde een verband met de onhygiënische gewoontes van de geneesheren in het hospitaal.
  Zijn oplossing: handen wassen.

  Handen wassen
  Toen Semmelweis in 1861 publiceerde over zijn bevindingen en dus een verband legde tussen de hoge sterfte van kraamvrouwen en de hygiëne van de artsen, werd dit hem door de geneesheren niet in dank afgenomen.
  De Hongaarse arts eiste dat iedereen die verloskundige hulp verleende, voortaan eerst de handen waste met zeep en ze daarna ontsmette met chloorwater.
  In zijn eigen ziekenhuis in Wenen liep de sterfte onder kraamvrouwen na invoering van deze nieuwe richtlijn snel terug, van ruim 12 naar iets meer dan 1 procent.
  etc.

  Mevrouw Kiki

 3. In heel veel landen van verschillende medici wordt het advies gegeven van testen, testen, testen, en dat lijkt te werken tegen het indammen. Maar ja als Den Haag niet mee wil werken dan gaat het inderdaad niet werken en kunnen ze straks tegen de Groningers zeggen zie je wel dat het niet werkte…

  Erger is nog de partijpolitiek, die gelukkig aan het afzwakken is, vooral eind jan nog volop van toepassing was waardoor we nu in de shit zitten.

 4. Wellicht is het niet de manier om niet in de mars te lopen, maar het beperkte testbeleid in ons land houdt ons wel in het donker. In Zuid-Korea lijken ze het virus er onder te krijgen door massaal te testen en daar naar te handelen. Dan weet je waar je het gevecht moet aangaan. Hier in Europa handelen we blind waardoor je veel zwaardere maatregelen nodig hebt.

 5. Als ik de reactie van de minister zo lees dan klinkt de actie van Friedrich bijna als burgerlijke ongehoorzaamheid… Echter, het geheim van Friedrich is (blijkbaar niet bekend bij de minister…) dat Groningen slim geweest met z’n inkoopbeleid en dat was een uitermate slimme zet. En dat is dus tegenwoordig de belangrijkste factor: het inkoopbeleid… Ik heb ergens gelezen dat 1 van de essentiële onderdelen van de Corona-test (een testvloeistof) wordt verkocht door de multinational Roche en dat de samenstelling geheim is… Zorgpersoneel hoopte dat Roche wellicht het “”recept” zou willen prijsgeven om het nijpende tekort het hoofd te bieden….
  Wat moet je daar nou van denken: de menselijkheid op de knieën voor de medicijnmaffia (natuurlijk niet nieuw gezien de talloze onderhandelingen van overheden met de farmaceutische multinationals omtrent de prijzen van reguliere medicijnen …). De medicijnmaffia was ook zeer discutabel in het nieuws ten tijde van de Mexicaanse griep. Hier een quote van Rob Schellekens (Hoogleraar medische biotechnologie UU): “De Nederlandse overheid kocht toen 34 miljoen doses vaccin. “De farmaceutische industrie gebruikte daarbij een al oude truc: eerst overdreven ze de gevaren van de nieuwe ziekte. Daarna stelden ze dat ze maar beperkte productie hadden. Zo werd schaarste gecreëerd, wat de prijs verder opdreef.”

  Kijk ook vooral even naar de laatste aflevering van VPRO Tegenlicht van afgelopen zondag met een historisch overzicht van de meest belangrijke virusuitbraken en oorzaken… De duidelijke (en onbegrijpelijke) conclusie is dat er historisch gezien er vanuit overheden geen plannen zijn gemaakt om virus-uitbraken in de toekomst te voorkomen via het stimuleren van wetenschappelijk onderzoek; de rol van de grote farmaceutische bedrijven is ook duidelijk: die stappen alleen maar in als er flink geld te verdienen valt…
  Goed te beseffen dat de medicijnmaffia in origine grotendeels werd opgeleid aan onze menselijke Universiteiten en daarna verworden zijn tot semi-parasitaire afgesplitste eilanden in onze samenleving…

 6. Is het niet zo dat we in het noorden een andere situatie dan in het zuiden en midden van het land hebben?
  Wat een andere aanpak rechtvaardigt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *