Extra traumahelikopter ingezet voor vervoer coronapatiënten

nieuws
Foto: Rick ten Cate - tencatefotografie.nl

Er wordt vanaf dinsdag een extra traumahelikopter ingezet om intensive-care-patiënten zo snel mogelijk te kunnen vervoeren naar andere ziekenhuizen. De helikopter zal in geheel Nederland ingezet kunnen worden.

Normaal staan er vier Mobiel Medische Teams standby. Daar wordt nu een vijfde aan toegevoegd. De helikopter, een H145, is beschikbaar gesteld door ANWB Medical Air Assistence en is door het Radboud UMC in Nijmegen volledig ingericht. Het team dat de helikopter bemand zal werken in beschermende kleding. Na elk transport zal de helikopter volledig ontsmet worden. De H145 is groter dan de andere traumahelikopters. Hierdoor is er meer ruimte om een patiënt te vervoeren. De extra helikopter gaat vliegen van ’s ochtends 07.00 uur tot ’s avonds 19.00 uur en start vanaf de vliegbasis Volkel.

Het initiatief om een extra helikopter in te zetten ontstond afgelopen weekend nadat steeds meer patiënten overgebracht moesten worden omdat Brabantse ziekenhuizen de toeloop niet meer konden bolwerken. In de inzet van de helikopter wordt geregeld vanuit het landelijke coördinatiecentrum dat sinds maandagochtend operationeel is in Rotterdam.