Liveblog: Storm Ciara trekt over Groningen (gesloten)

nieuws
Foto: Casper Slotboom

In dit liveblog hebben we je vandaag op de hoogte gehouden van de storm Ciara die over Groningen trok. Even voor 22.00 uur werd de waarschuwing voor extreem weer ingetrokken.

Dit is wat we weten:
– Vanaf 12.00 uur geldt er voor de provincie Groningen ‘code geel’
– Vanaf 20.00 uur geldt er ‘code oranje’
– De dienstregelingen van NS en Arriva worden voorlopig niet aangepast
– Er wordt niet gevoetbald. Zowel de eredivisie- als de amateurwedstrijden zijn afgelast
– Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers met caravan, aanhanger of vouwwagen niet de weg op te gaan
– Bruggen en sluizen worden niet bediend, het scheepvaartverkeer is stilgelegd
– Maaltijden van thuisbezorgd.nl worden niet thuis afgeleverd. De bezorgers blijven binnen.
– Ook voor maandag geldt er een ‘code geel’ vanwege onstuimig weer

Liveblog (gesloten)

21.58 uur
Het lijkt rustiger te worden in en rondom Groningen. Het KNMI laat weten dat ‘code oranje’ is ingetrokken. “Het lijkt nu voorlopig klaar”, constateert verslaggever Andor Heij van OOG Tv vanuit De Hoogte. “Het regent nog wel, maar met de wind valt het nu mee.” Incidentfotograaf Rick ten Cate sluit zich daar vanuit Corpus den Hoorn bij aan. “Ik zit nu lekker warm binnen nadat ik eerder vandaag helemaal doorweekt thuis kwam. Het regent hier nu ook nog, maar de windkracht neemt af.”

Dit betekent dat voorzichtig de balans kan worden opgemaakt. Duidelijk is, is dat de Groninger brandweer en de gemeente Groningen vandaag tientallen keren zijn uitgerukt. Op verschillende plekken vielen bomen om. In de Pioenstraat belandde een boom op een passerende auto. Op het Nieuwe Kerkhof raakte een boom een woning. Niemand raakte gewond. Elders dreigden dakpannen van woningen te waaien en waaiden dakplaten weg. Het Noorderplantsoen werd voor het publiek volledig afgesloten nadat in de middag een aantal bomen waren omgevallen. Over het exacte schadebedrag is nog niets bekend.

Tekst gaat verder onder de foto

In de Pioenstraat raakte een auto zwaar beschadigd toen een boom op een passerende auto viel. Foto: Rick ten Cate – tencatefotografie.nl.

21.15 uur
De verlichting langs de Nederlandse snelwegen blijft vanavond en komende nacht branden. Dat heeft Rijkswaterstaat besloten. Op deze manier kunnen automobilisten beter zien of er takken of andere zaken op de weg liggen. Normaliter wordt de verlichting om 23.00 uur uitgeschakeld.

21.06 uur
De treinen richting Duitsland gaan weer rijden. Dat laat vervoersbedrijf Arriva weten. In het begin van de middag is er een boom op het spoor terecht gekomen. Daarop werd het treinverkeer tussen Bad Nieuweschans en Weener gestremd. De Duitse spoorbeheerder DB Netze laat rond 21.00 uur weten dat de boom verwijderd is en dat het treinverkeer weer hervat kan worden.

20.59 uur
De hoogste windstoot die tot nu toe gemeten is op het KNMI-station in Eelde is 103 kilometer per uur. Op Vlieland werd een stoot van 129 kilometer per uur gemeten. In de duinen bij Schoorl is een windstoot van 137 gemeten. Omdat dit echter niet een officieel KNMI-station is, is deze niet opgenomen in de kaart.

Tekst gaat verder onder de tweet

20.54 uur
Het Noorderplantsoen blijft voorlopig nog even afgesloten voor het publiek. Dat laat de gemeente Groningen weten. “Vanwege het gevaar van omvallende bomen en vallende takken blijft het Plantsoen in ieder geval tot morgenochtend 10.00 uur afgesloten”, laat een woordvoerder weten.

20.20 uur
De hoogst gemeten windstoot tot nu toe was 129 kilometer per uur gemeten op Vlieland. Zojuist rond 19.45 uur werd er een windstoot van 137 kilometer per uur gemeten in de duinen nabij Schoorl in Noord-Holland. De windstoot werd gemeten bij de passage van het actieve koufront.

Tekst gaat verder onder de tweet

20.14 uur
De NS geeft aan dat reizigers ook morgen rekening dienen te houden met vertragingen. Op verschillende trajecten zijn door de storm storingen ontstaan. Toch is volgens een woordvoerder de situatie goed beheersbaar. Storingsploegen van spoorbeheerder ProRail zullen de hele avond en nacht doorwerken om problemen op te lossen. “Toch doen reizigers er verstandig aan om morgen voor vertrek de reisplanner te raadplegen zodat men niet voor verrassingen komt te staan”, aldus een woordvoerder.

20.07 uur
Het actieve koufront trekt op dit moment over de stad Groningen. De passage gaat gepaard met flink wat regen en harde windstoten. Volgens het KNMI is deze passage het hoogtepunt van de storm. Na de passage gaat het rustiger worden, al blijft het de rest van de avond en nacht onstuimig.

19.41 uur
Het wil niet vlotten met het verwijderen van een boom op het spoor tussen Bad Nieuweschans en het Duitse Weener. De Duitse spoorbeheerder DB Netze laat weten dat er vandaag geen treinverkeer meer mogelijk is. De boom belandde in het begin van de middag op de rails. Aanvankelijk dacht men dat er vanaf 15.45 uur weer treinen konden rijden. Dit werd later uitgesteld tot 19.30 uur. Nu rijden er dus de rest van de dag geen treinen meer. Arriva heeft bussen ingezet.

19.35 uur
Ook vanavond en komende nacht blijft het erg ruig. Dat zegt OOG Tv-weerman Johan Kamphuis in zijn weerbericht. Behalve de harde wind kan er ook nog flink wat neerslag vallen.

19.24 uur
Qbuzz meldt dat reizigers rekening moeten houden met rit-uitval. “We zien dat de storm Ciara nu in kracht toe neemt”, vertelt een woordvoerder. “Mensen die nog op reis gaan adviseren wij om voor vertrek een reisplanner te raadplegen. De planners houden we constant actueel met ritten die vervallen of vertraagd zijn.”

19.13 uur
Dat de storm vanmiddag al flink heeft huisgehouden in de stad blijkt uit foto’s die binnen blijven komen. Zo legde incidentfotograaf Raymon Roersma deze boom vast op het Nieuwe Kerkhof die niet tegen de harde wind was opgewassen. Bij de val werden een woning en een geparkeerde auto deels geraakt.

Tekst gaat verder onder de tweet

19.05 uur
Het actieve koufront heeft de Waddeneilanden bereikt. Uit gegevens van Weerplaza blijkt dat er enige tijd een windkracht 10 op Vlieland heeft gestaan. De maximale windstoot die tot nu toe gemeten is, is 129 kilometer per uur, eveneens gemeten op Vlieland. Het koufront trekt de komende uren vanuit het westen richting het oosten en gaat gepaard met een krachtig windveld.

Tekst gaat verder onder de tweet

18.31 uur
Het hoogtepunt van deze storm nadert snel. Een actief koufront trekt de komende uren over het land. Op dit moment ligt het front voor de Waddeneilanden. Op een boorplatform ten westen van Texel werd zojuist bij de passage een windstoot van 192 kilometer per uur gemeten.

Tekst gaat verder onder de tweet

18.20 uur
De storm heeft flinke invloed op het treinverkeer in het land. Rond 18.15 uur reed 65,8 procent van alle treinen op tijd. 55 Treinen zijn vertraagd, 45 zijn uitgevallen. Of zoals treinmachinist Stefan op Twitter meldt: “Blijf lekker thuis met een bak warme chocolademelk, ga televisie kijken of doe een bordspelletje.”

Tekst gaat verder onder de tweet

18.14 uur
Waar de ANWB vanmiddag heel stellig was met het advies om niet de weg op te gaan, is Rijkswaterstaat een andere mening toebedeeld. “De weg op gaan kan, maar doe wel voorzichtig”, laat de overheidsdienst aan de NOS weten. Volgens Rijkswaterstaat is er op de wegen wel flinke overlast van omgewaaide bomen, losliggende takken en andere materialen.

17.48 uur
Bij schadeverzekeraar Interpolis zijn al zo’n honderdvijftig schademeldingen binnengekomen. De verzekeraar heeft extra personeel ingezet om alle meldingen te verwerken. Ook morgen gaat er extra personeel worden ingezet.

17.38 uur
De auto die in de Pioenstraat onder een boom terecht is gekomen is zwaar beschadigd geraakt. Dat meldt Rick ten Cate van de incidentenwebsite tencatefotografie.nl. “Een loonbedrijf heeft zojuist de boom verwijderd.” Niemand raakte gewond. Een bergingsbedrijf heeft de auto geborgen.

In de Pioenstraat raakte een auto zwaar beschadigd toen een boom op een passerende auto viel. Foto: Rick ten Cate – tencatefotografie.nl.

17.25 uur
Op de Bedumerweg speelt de wind vanmiddag met een gebouw dat in de steigers staat. Voor zover bekend levert dat niet direct gevaarlijke situaties op. “Het is vooral een mooi gezicht”, aldus Erick Bakker die de foto maakte.

Op de Bedumerweg speelt de wind met een gebouw dat in de steigers staat. Foto: Erick Bakker

17.21 uur
Het eten van thuisbezorgd.nl wordt niet bezorgd. Dat laat het bedrijf op Twitter weten. “Wij hebben besloten om al onze eigen bezorgers niet op pad te sturen in verband met de weersomstandigheden. De veiligheid van onze medewerkers staat altijd op eerste prioriteit”, aldus het bedrijf.

17.14 uur
Zandstralen bij Meerwijck. Eric trok er vanmiddag op uit met een fotocamera om op het strand bij Meerwijck mooie foto’s te maken van de storm.

Tekst gaat verder onder de foto’s

Zandstralen op het strand bij Meerwijck. Foto’s Eric

17.02 uur
Er is nog altijd geen treinverkeer mogelijk richting het Duitse Leer. Eerder vanmiddag is er een boom omgewaaid en op het spoor terecht gekomen tussen Bad Nieuweschans en Weener. Aanvankelijk leek het er op dat de treinen rond 15.45 uur weer konden rijden. Dit is nu bijgesteld tot 19.30 uur. Tussen Nieuweschans en Weener rijden bussen.

17.00 uur
Op een woning aan de Zaagmuldersweg liggen een aantal dakpannen los. Dat meldt Patrick Wind van 112groningen.nl. “De brandweer is met een hoogwerker ter plaatse”, vertelt Wind. Volgens de fotograaf dreigen de dakpannen naar beneden te vallen.

Tekst gaat verder onder de foto


In de Zaagmuldersweg dreigen dakpannen van een woning te vallen. Foto: Patrick Wind – 112groningen.nl

16.35 uur
De ANWB adviseert om niet de weg op te gaan. “Ga niet de weg op als dat niet strikt noodzakelijk is”, laat een woordvoerder weten. Door de storm komen er bij de ANWB veel meldingen binnen over omgewaaide bomen en afgewaaide takken. Het hoogtepunt van de storm wordt vanavond tussen 18.00 en 22.00 uur verwacht.

16.28 uur
Het Noorderplantsoen is afgesloten voor het publiek. Dat laat de gemeente Groningen weten. Eerder in de middag zijn er een aantal bomen omgewaaid. Uit voorzorg zijn alle ingangen afgezet met hekken.

Tekst gaat verder onder de tweet

16.24 uur
Op de Meldkamer Noord-Nederland zijn vanmiddag al meer dan driehonderd meldingen binnengekomen. “We werken op dit moment hard om alle meldingen te verwerken”, laat de meldkamer op Twitter weten. Ondertussen wordt mensen op het hart gedrukt om voorzichtig te zijn. “Het hoogtepunt van de storm moet nog komen.”

16.19 uur
In Groningen staat rond dit tijdstip een windkracht zeven. De hoogste windstoot nu toe gemeten in Eelde ligt rond de 88 kilometer per uur. Op Vlieland werd eerder in de middag een windstoot van 129 kilometer per uur gemeten. Op dit moment staat er op het Waddeneiland een windkracht negen. Rijkswaterstaat laat weten dat er al flink wat meldingen van omgewaaide bomen zijn binnengekomen. Tot veel ongelukken heeft dit nog niet geleid. “Het is rustiger op de weg dan normaal gesproken op zondag”, laat een woordvoerder weten. “Dus het lijkt erop dat mensen hun gedrag aanpassen op het weer.”

16.00 uur
Het KNMI heeft voor de provincie Groningen ‘code oranje’ vervroegd. Aanvankelijk zou de waarschuwing vanaf 20.00 uur gaan gelden, nu geldt deze vanaf 18.00 uur. Code oranje is geldig tot 22.00 uur vanavond.

15.51 uur:
Schade bij de Nieuwe Kerk in de Hortusbuurt. Een groenbedrijf is ter plaatse om omgewaaide bomen en gevallen takken op te ruimen.

Tekst gaat verder onder de tweet

15.23 uur
Op de Rademarkt zijn verschillende scooters beschadigd. “De scooters stonden geparkeerd nabij het politiebureau”, vertelt Joey Lameris van 112groningen.nl. “Door de harde wind zijn ze omgewaaid. Verschillende scooters zijn beschadigd geraakt.”

15.18 uur
Schade in het Noorderplantsoen. Een boom is omgewaaid en op een bankje terecht gekomen. In de val heeft het een andere boom meegenomen. Voor zover bekend raakte niemand gewond.

Tekst gaat verder onder de tweet

15.00 uur
In de Pioenstraat is een auto onder een boom terecht gekomen. Dat meldt Rick ten Cate van de incidentenwebsite tencatefotografie.nl. “De auto reed door de straat toen er ineens een boom omviel en op de auto terecht kwam”, vertelt Ten Cate. “Zoals het nu lijkt is er niemand gewond geraakt. De straat is afgesloten.” Rond 15.20 uur meldt de fotograaf dat een loonbedrijf ter plaatse is gekomen om de boom te verwijderen.

Tekst gaat verder onder de foto


In de Pioenstraat viel een boom op een passerende auto. Foto: Rick ten Cate – tencatefotografie.nl

14.43 uur
Op de Noorderbinnensingel zijn door de harde wind een aantal dakplaten losgeraakt. Dat meldt Rick ten Cate van de incidentenwebsite tencatefotografie.nl. De melding van een stormschade kwam rond 14.30 uur bij de hulpdiensten binnen. “Brandweerlieden hebben de platen verwijderd”, meldt Ten Cate. “Medewerkers van het Team Handhaving hebben de straat afgezet.”

Tekst gaat verder onder de foto


Brandweerlieden in actie op het dak van een pand aan de Noorderbinnensingel. Foto: Rick ten Cate – tencatefotografie.nl

Foto: Patrick Wind – 112groningen.nl

14.36 uur
De storm Ciara is zwaarder dan verwacht. Dat zegt Weeronline. Op de Noordzee worden op verschillende meetstations al windkracht elf gemeten, terwijl van tevoren werd uitgegaan van windkracht negen of tien. In Engeland heeft de storm al flink wat schade veroorzaakt. In Yorkshire, in het noorden van Engeland, zijn verschillende wegen ondergelopen.

14.26 uur
Je fiets vanmiddag parkeren op de Grote Markt is wellicht niet zo’n goed idee. Incidentfotograaf Patrick Wind ziet op de Markt een ware domino aan omvallende fietsen. “Het waait hier flink”, voegt hij toe.

Tekst gaat verder onder de foto

Domino op de Grote Markt. Foto: Patrick Wind – 112groningen.nl

14.23 uur
Hoge golven op het Hoornsemeer. Heleen trok er op deze middag op uit om een kijkje te nemen bij het meer. “Voor Hoornsemeer begrippen zijn dit hoge golven.”

Tekst gaat verder onder de tweet

14.17 uur
Het Podium Zuid-concert van vanmiddag in het Sterrebos gaat niet door. Dat laat de organisatie weten. “Vanwege de storm moeten wij onze verantwoordelijkheid nemen”.

14.04 uur
Op de Grote Markt zijn bij een cafetaria een aantal glasplaten naar beneden gekomen. “De glasplaten hangen boven de ingang van de cafetaria”, vertelt Patrick Wind van 112groningen.nl. “Door de harde wind is in ieder geval één van de platen naar beneden gekomen”. Hulpdiensten hebben de omgeving van het pand afgezet met linten.

Tekst gaat verder onder de foto’s

Door de harde wind is in ieder geval één glasplaat van een cafetaria aan de Grote Markt naar beneden gevallen. Foto’s: Patrick Wind – 112groningen.nl

13.58 uur
Op Terschelling laat de storm zich ondertussen flink gelden. Op verschillende plekken op het eiland zijn bomen omgewaaid. Op de Hoofdweg heeft een omgewaaide boom de waterleiding vernield. Hierdoor zit een deel van het eiland zonder water. Vervoersbedrijf Arriva laat weten dat het per direct het busvervoer op het Waddeneiland staakt.

Tekst gaat verder onder de tweet

13.45 uur
Het KNMI laat weten dat er ook voor maandag een ‘code geel’ geldt voor de provincie Groningen. De dag zal volgens het Meteorologisch Instituut onstuimig gaan verlopen waarbij er kans is op zware windstoten van 75 tot honderd kilometer per uur. Ook zullen er geregeld buien gaan vallen. De weerwaarschuwing geldt vanaf vanavond 23.00 uur tot in de nacht van maandag op dinsdag.

13.39 uur
De wind haalt verder aan, blijkt uit gegevens van Weerplaza. Rond 13.30 uur werden er op Vlieland windstoten van 130 kilometer per uur gemeten. De boorplatformen op zee, die ook uitgerust zijn met meetapparatuur, zitten tegen de 140 kilometer per uur. Op het meetstation op Eelde is de hoogste windstoot die tot nu toe gemeten is 81 kilometer per uur.

13.27 uur
De situatie aan de Jacob Schorerstraat is veilig. Dat laat incidentfotograaf Rick ten Cate weten. “Een uur geleden kreeg de brandweer de melding dat een deel van het dak van een woning was los gewaaid. Behalve een bluswagen kwam ook een hoogwerker ter plaatse. Het redvoertuig is echter niet omhoog geweest. Men heeft besloten het zo te laten, omdat het niet direct gevaar oplevert.


Een deel van een dak van een woning aan de Jacob Schorerstraat is losgewaaid. Foto: Rick ten Cate – tencatefotografie.nl

13.17 uur
Treinreizigers tussen Groningen en het Duitse Leer moeten zondagmiddag rekening houden met vertraging. Door een boom op het spoor is er geen treinverkeer mogelijk. De problemen bevinden zich op het baanvak tussen Bad Nieuweschans en Weener. De Duitse spoorbeheerder DB Netze heeft daarop het treinverkeer stilgelegd. Arriva heeft bussen ingezet. Tussen Groningen en Nieuweschans rijden wel treinen. De verwachting is dat de problemen tot 15.45 uur gaan duren.

Tekst gaat verder onder de tweet

13.15 uur
Er varen op dit moment geen veerboten meer naar Vlieland en Terschelling. “Ook richting Ameland varen geen boten meer”, laat verslaggever Casper Slotboom weten. “Vanaf 13.00 uur is de veerdienst stilgelegd.” Rederij Doeksen laat weten dat er ook maandag geen snelboten naar Terschelling varen.

13.09 uur
‘Code oranje’ geldt op dit moment al voor Noord-Holland en het Waddengebied. De waarschuwing voor extreem weer zou rond 16.00 uur voor deze gebieden gaan gelden, maar vanwege de windstoten die nu al gemeten worden heeft het KNMI dit vervroegt. Rond 13.00 uur staat er in het Waddengebied een windkracht tien. De hoogste windstoot is op Vlieland gemeten met 129 kilometer per uur. Op Eelde geldt een windkracht zeven.

13.07 uur
Vervoersbedrijf Qbuzz handhaaft vooralsnog de dienstregeling. “De impact van de storm is lastig te voorspellen”, laat een woordvoerder weten. “We adviseren om onze berichtgeving in de gaten te houden en vlak voor vertrek een reisplanner te raadplegen.”

13.05 uur
De bediening van bruggen en sluizen is inmiddels stopgezet in Groningen. Dat laat de provincie weten. Schepen die op dit moment nog varen worden naar de eerstvolgende ligplaats gebracht waar aan zal worden gelegd. De maatregel is genomen vanwege de veiligheid.

12.51 uur
Aan de Jacob Schorerstraat in de wijk De Held is een dak van een woning deels los gewaaid. Dat meldt Rick ten Cate van de incidentenwebsite tencatefotografie.nl. “De melding van een stormschade kwam rond 12.40 uur binnen bij de hulpdiensten”, vertelt Ten Cate. “Behalve een bluswagen is ook een hoogwerker ter assistentie opgeroepen.”


De brandweer staat bij een woning waar het dak van is los gewaaid. Foto’s: Rick ten Cate – tencatefotografie.nl

12.30 uur
De sterkste windstoot die tot nu toe in Eelde gemeten is, is 86 kilometer per uur. Dat blijkt uit gegevens van Weerplaza. Op Texel werd rond het middaguur een windstoot van 121 kilometer per uur vastgelegd. In Groningen staat in het begin van de middag een windkracht 7. Later vandaag gaat de wind verder aanhalen. Dit wordt veroorzaakt door een koufront dat op dit moment boven Engeland hangt. Dit front gaat zware windstoten veroorzaken.

Tekst gaat verder onder de tweet

12.15 uur
Waterschap Hunze en Aa’s laat weten dat morgen mogelijk de coupures in Delfzijl gesloten moeten worden. De verwachting is dat morgenmiddag om 12.00 uur een waterstand van 3.14 meter boven NAP wordt bereikt. Bij een verwacht waterpeil van 3.00 meter boven NAP worden de coupures normaliter gesloten.

12.02 uur
De eerste stormschade in de stad Groningen is een feit. “Aan de Eemgsolaan is een reclamebord los geraakt”, vertelt Rick ten Cate van tencatefotografie.nl. “De brandweer is ter plaatse gekomen en heeft het bord in stukjes geknipt. De rest is vastgezet zodat het niet weer los raakt.”

Tekst gaat verder onder de foto’s

Aan de Eemsgolaan is een reclamebord omgewaaid. Foto’s: Rick ten Cate – tencatefotografie.nl

12.00 uur
Vanaf dit moment geldt er voor de provincie Groningen ‘code geel’. Het KNMI waarschuwt voor windstoten van 75 tot honderd kilometer per uur. Vanaf vanavond 20.00 uur geldt er ‘code oranje’.

11.57 uur
In de haven van Lauwersoog wordt rond het middaguur een windkracht acht gemeten. Vanwege deze windkracht zal de Robbengatsluis tot nader bericht niet meer bediend worden. Op dit moment heeft de storm geen gevolgen voor de overige bruggen en vaarwegen in Groningen. De provincie sluit echter niet uit dat het scheepvaartverkeer eerder moet worden stilgelegd.

11.49 uur
Mensen die vandaag het dakterras van het Forum Groningen aan de Nieuwe Markt willen bezoeken hebben pech. “Vanwege de storm houden we het dakterras dicht”, laat een woordvoerder weten. De rest van het gebouw is gewoon geopend.

11.37 uur
Ook rederij Wagenborgen kamp met de gevolgen van de storm. “De MS Oerd wil hier in de haven van Holwerd aanleggen”, vertelt verslaggever Casper Slotboom. “Alleen lukt dat niet. Ze hebben al vier keer een poging ondernomen.” De Oerd is niet de enige veerboot die hinder ondervindt. Eerder vanochtend had de MS Vlieland met hetzelfde probleem te kampen in de haven van Oost-Vlieland. Daar moest een reddingsboot te hulp schieten.


De MS Oerd heeft door de storm moeite om aan te leggen in Holwerd. Foto: Casper Slotboom

11.22 uur
De kans is reëel dat de storm schade gaat veroorzaken. Maar wat moet je doen bij schade? De politie Noord-Nederland heeft een infographic gemaakt die advies geeft. De kaart is hieronder te bekijken:

11.11 uur
De storm Ciara heeft Nederland bereikt. Op Texel staat op dit moment al ruim een uur windkracht negen. Weerplaza meldt dat de storm in Schotland voor windsnelheden van bijna 180 kilometer per uur heeft gezorgd.

Tekst gaat verder onder de tweet

De MS Vlieland vaart de haven van Oost-Vlieland binnen. De veerboot krijgt daarbij hulp van de reddingsboot ‘Hurricane’ van Rederij Noordgat van Terschelling.

10.42 uur
Vervoersbedrijf Arriva laat weten de weersomstandigheden goed in de gaten te houden. “We passen de dienstregeling alleen aan als dit nodig is”, laat een woordvoerder weten. “Ben je van plan om met het openbaar vervoer te gaan? Check dan voor vertrek onze website en houd onze socials in de gaten.”

10.39 uur
De storm trekt op dit moment over Schotland en het Verenigd Koninkrijk. In Perth, een stad in Schotland, stortte een deel van een dak van een pub in nadat een schoorsteen los was komen te zitten. Drie mensen raakten gewond.

Tekst gaat verder onder de tweet

In Perth raakten drie mensen gewond in een pub nadat een schoorsteen los was komen te zitten. Hierdoor stortte een deel van het dak in.

Dit is wat we op dit moment weten:
In de ochtend gaat de wind aanhalen waarbij er zware windstoten mogelijk zijn van 75 tot honderd kilometer per uur. De verwachting is dat dit front vanaf 12.00 uur Groningen gaat bereiken. Vanaf het middaguur geldt er ‘code geel’. In de tweede helft van de middag haalt de wind verder aan waarbij er zeer zware windstoten van honderd tot honderdtwintig kilometer per uur voor kunnen komen. Vanaf 20.00 uur geldt er voor Groningen ‘code oranje’. Deze waarschuwing geldt tot 23.00 uur.

Tekst gaat verder onder de tweet

Wat betekent ‘code oranje’?
Met ‘code oranje’ waarschuwt het KNMI voor zware windstoten die schade kunnen veroorzaken. Zo is er risico op omvallende bomen of losse takken die naar beneden kunnen komen. Het KNMI adviseert om maatregelen te nemen om schade te voorkomen.

Tekst gaat verder onder de tweet

Diverse maatregelen
Vanwege de storm zijn er al verschillende maatregelen genomen. Zo moeten reizigers richting Schiermonnikoog rekening houden met uitval van boten. Rederij Doeksen die op Vlieland en Terschelling vaart laat alleen in de ochtend boten varen. De rest van de dag blijven de veerboten aan de kade. Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers met caravan, aanhanger of vouwwagen niet de weg op te gaan.

Treinen rijden vooralsnog via de dienstregeling, voetbalwedstrijden afgelast
ProRail en NS hebben vooralsnog besloten om de dienstregeling niet aan te passen. Een woordvoerder laat weten de situatie wel nauwlettend in de gaten te houden. De KNVB heeft aangegeven dat alle voetbalwedstrijden in de eredivisie en in de amateurcompetities worden afgelast. De bond vindt het onverantwoord om sporters en toeschouwers naar stadions te laten komen.

Deel dit artikel:

  1. Storm des doods raast over het land. Tot dusver vindt ik het een storm in een glas water. We zullen zien of dit briesje iets meer wordt

  2. Als ze die bomen nou niet gekapt hadden op het Akerkhof hadden we nu kunnen zien of ze nog jaren hadden kunnen blijven staan. Volgens mij konden die deze wind wel hebben.

  3. We hebben vanmorgen nog onze maandelijkse natuurexcursie gegeven in het Noorderplantsoen. Vanmiddag is het afgesloten en er is dus ook al een boom omgegaan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *