Winter: “Vanaf komend weekend gaat het vriezen”

Grijze luchten, zo nu en dan regen en temperaturen ver boven het vriespunt. De winter van 2019/2020 lijkt vooral een recensendum van het komende voorjaar. Of zouden we misschien toch nog winter kunnen gaan verwachten?

“Deze week zijn we precies halverwege wat betreft deze winter”, zegt OOG-weerman Johan Kamphuis. “Het is te voorbarig om de winter nu al af te schrijven maar ik kan niet ontkennen dat het de voorbije weken erg saai is verlopen.” Kamphuis doelt daarmee op de westcirculatie die als een glijbaan warme lucht via de Atlantische Oceaan naar Europa heeft getransporteerd.

“Maar vanaf komend weekend lijkt daar wat verandering in te komen. Er ontstaat een hogedruk gebied waardoor de oceaan tot rust komt. Nog steeds is dat een afschuwelijke setting voor winterliefhebbers, maar er zijn geluiden dat er daarna wellicht een oostelijke stroming op gang komt waardoor het in de nachten wat kan gaan vriezen.”

Of de vraag of we deze winter nog op schaatsen komen haalt Kamphuis de schouders op. “Dan moet ik echt de Pelleboer-doctrine er bij pakken. We kunnen maximaal een aantal dagen vooruit kijken. Het heeft geen enkele zin om te gaan bespreken wat februari of maart gaan brengen. En dat is misschien ook maar goed, want zo houden we het een beetje spannend.”

Deel dit artikel:

 1. dit zegt het knmi, zag ik net. dat wordt dus enorm spannend!
  Vooruitzichten lange termijn
  maandag 20 januari tot en met maandag 27 januari
  80% kans op rustig en droog weer waarbij de temperaturen een grote spreiding rondom normaal hebben.
  13/01/2020 00.27 uur LT

 2. De favoriete woorden van elke weerman/vrouw/trans-gender ( voordat er weer mensen gekwetst zijn ): kan, lijkt, misschien en wellicht.
  Met gebruik van deze woorden in je weerpraatje voorspel je het nooit verkeerd of je moet Harma Boer heten.

 3. Blijf maar mooi weg, beter voor de energierekening. Wel jammer voor Rutte, enorme derving van klimaatbelasting, energiebelasting en daaroverheen ook nog eens een keer de BTW. Iets zegt mij dat deze tarieven volgend jaar gaan stijgen hierom, waarom weet ik niet. Misschien moeten we straks blij zijn met de schone lucht en schone lucht belasting gaan betalen, of breng ik nu verkeerde ideeën?

 4. Volgens mij is er alleen kans op vorst vanaf maandag, maar eg waarschijnlijk is het niet. Meer waarschijnlijk is volgende week rond de 5 graden met soms nachtvorst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *