Mogelijk ruim een miljoen euro verduisterd bij RUG

nieuws
foto: Bob de Vries

Drie medewerkers van de Rijksuniversiteit Groningen hebben 1,2 miljoen publiek geld van de RUG naar een eigen stichting overgemaakt. Dat laat de RUG maandagavond weten.

Een van de drie medewerkers, een hoogleraar aan de Faculteit der Letteren en tevens voorzitter van de betrokken stichting NOHA, is ontslagen. Tegen twee anderen zijn maatregelen getroffen. Er is aangifte gedaan wegens fraude en valsheid in geschrifte. Een van hen  zou grote bedragen hebben gedeclareerd en ook betalingen aan zichzelf en anderen doen.

Het trio was in maart al geschorst. Zij hadden de stichting Network on Humanitarian Action (NOHA) opgericht en er was twijfel over de financiering er van. De stichting stond ingeschreven op het adres van de faculteit, maar de subsidies en collegegelden kwamen niet bij de RUG terecht, maar gingen naar de stichting. Ook had de RUG geen banden met de stichting. De stichting zou studenten willen helpen in crisisgebieden. Dinsdag worden de medewerkers geïnformeerd over de affaire.

“We zijn geschrokken van de ernst van de geconstateerde feiten. Door hun handelen hebben de betrokkenen een groot risico genomen op reputatieschade voor de universiteit. Het vertrouwen van de studenten, de partneruniversiteiten en de Europese Commissie is door het handelen van de betrokkenen bovendien ernstig geschaad”, aldus Collegevoorzitter prof. dr. Jouke de Vries.

“We zien de persoonlijke kant in deze zaak, van mensen die jarenlang uiterst gedreven bezig zijn geweest met het NOHA-programma. Maar we kunnen niet anders concluderen dan dat hierbij fors grenzen zijn overtreden en dat dit niet zonder gevolgen mag blijven voor de betrokken medewerkers. We zullen alles in het werk stellen om het geschonden vertrouwen bij de internationale partners te herstellen”.

Deel dit artikel: