Boete voor bouwbedrijf Van Wijnen voor dodelijk ongeval

nieuws
Foto: Martin Nuver - 112groningen.nl

De rechtbank in Zwolle heeft bouwbedrijf Van Wijnen Groningen veroordeeld tot een boete van 40.000 euro vanwege een dodelijk ongeval op een bouwplaats.

In april 2017 kwam de 21-jarige Haiko Steenhuis op een bouwplaats aan de Langezijde in de Oosterparkwijk in Groningen onder een omvallende muur terecht. Hij kwam daarbij om het leven. Volgens de rechtbank is Van Wijnen ernstig tekort geschoten. De Arbowet werd meermalen overtreden. De muur was niet goed verankerd en er was niemand op de bouwplaats die zorg droeg voor de veiligheid.

Het Openbaar Ministerie had eerder een boete van 145.000 euro geëist. De rechtbank kwam tot een lagere straf: er was geen opzet in het spel. Er was dan ook geen sprake van een misdrijf, maar van een overtreding.