Grote ‘landverhuizing’ in De Onlanden

Waar de één arriveert, vertrekt juist een ander. In natuurgebied De Onlanden is momenteel van alles aan de hand. Volgens boswachter Bart Zwiers van Natuurmonumenten is dit één van de mooiste perioden van het jaar.

“Hoor je dat geluid?” Vraagt Zwiers. “Dat opvallende geluid, dat is de Smient. Een eendachtige die in de zomer in Scandinavië verblijft maar tijdens de herfstperiode naar Nederland trekt om hier te overwinteren.” In De Onlanden bivakkeren er momenteel honderden. “Eigenlijk gebeurt er momenteel ontzettend veel. Daarom is dit misschien ook wel een prachtige periode. Want waar de Smient komt, vertrekt bijvoorbeeld de Lepelaar.”

Met de Lepelaar gaat het de laatste jaren steeds beter. In de zomer zitten ze vooral op de Waddeneilanden. “Als de dagen korter worden maken ze zich op voor de lange reis richting Afrika, voorbij de Sahara. Hier in De Onlanden doen ze momenteel krachten op om de eerste etappe naar Spanje af te kunnen leggen.”

Volgens Zwiers zijn deze weken de ideale momenten om de natuur in te trekken. “Neem je verrekijker mee en kijk in het rond, want er is zoveel te zien. Wat hier gebeurt is een ontzettend grote landverhuizing.”

Deel dit artikel: