“NAM dreigde gaskraan dicht te draaien”

nieuws

De NAM heeft vorig jaar gedreigd de gaskraan voortijdig dicht te draaien. Daardoor zou de energievoorziening in ons land gevaar lopen. Dat meldt RTV Noord, dat in het bezig is van een geheim verslag.

Directeur Thijs Jurgens van de NAM zou dit hebben gezegd tijdens een gesprek over de aansprakelijkheid voor de gevolgen van de gaswinning. De NAM wilde daarvan af.

Jurgens zei dat “zolang NAM de aansprakelijkheid houdt, NAM zal moeten acteren om de veiligheid zo snel mogelijk te garanderen. Zo niet, dan wordt NAM gedwongen om eerder het gasveld te sluiten dan wat praktisch is voor Nederland.” Volgens de NAM was er geen sprake van een dreigement.

De politiek zegt geschokt te zijn door het nieuws. Sommige politici spreken van chantage. Ze willen een hoorzitting waarin het gaswinningsbedrijf uitleg moet komen geven.

NAM directeur Johan Atema zegt de insinuatie van RTV Noord absurd te vinden: “De suggestie dat NAM ooit heeft gedreigd de Groningen productie eenzijdig in te sluiten, is belachelijk. Ook de wijze waarop volksvertegenwoordigers reageren zonder enige wederhoor en NAM-collega’s wegzetten als harteloze schoften is mijns inziens ongehoord.” NAM zegt het document waar RTV Noord aan refereert niet te kennen. Ook het ministerie geeft in een schriftelijke reactie aan RTV Noord aan dat “het dreigement zoals door jullie genoemd is door EZK-medewerkers nooit zo gehoord of zo ervaren”.